Asigurări. Vaslui și Galați, cele mai mici grade de acoperire la dezastre
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
Judeţul Galaţi are un grad de acoperire prin asigurare împotriva dezastrelor de 20%, iar judeţul Vaslui are 12%, gradele de acoperire fiind astfel foarte mici şi sub media naţională, care este de 23%, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul general adjunct al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), Cosmin Tudor.

"Judeţul Galaţi are un grad de acoperire prin asigurare de 20% iar Vasluiul are 12% deci gradele de acoperire sunt foarte mici şi sunt sub media naţională, media naţională fiind 23%. Partea mult mai gravă este că în mediul rural, de obicei, acoperirile prin asigurare sunt la jumătate. Dacă ne uităm, de exemplu, la localităţile afectate din Galaţi şi Vaslui o să vedem că avem grade de acoperire între 7% şi 8%", a explicat reprezentantul PAID.

Din 5.500 de locuințe avariate, despăgubite numai 1.500

El a precizat că sunt foarte puţine locuinţe asigurate şi, "având în vedere că în media s-au vehiculat cifre cu sursă oficială DSU sau Ministerul Mediului şi anume 5.400-5.500 de locuinţe avariate, la gradul nostru de cuprindere ne aşteptăm ca maximum 1.500 de dosare de daune să fie de plată".

Cosmin Tudor a precizat că PAID poate plăti foarte repede despăgubirile, în câteva zile, cu condiţia să existe poliţe de asigurare în vigoare, iar societatea să fie anunţată că există daune. "Sunt deja societăţile de asigurare, partenere cu PAID, care distribuie această poliţă şi care fac constatările. Deja au plecat cu echipe către zonele avariate", a spus reprezentantul PAID.

El estimează că societatea de asigurări va începe plăţile de săptămâna viitoare, "acolo unde sunt actele în regulă", iar în două-trei zile de la primirea tuturor documentelor se va face plata.

"Oamenii nu au cum să dea telefoane imediat asigurătorilor, pentru că prima lor grijă este să-şi limiteze pagubele, să scoată mâlul din locuinţe, apa, şi după aceea urmează să ne anunţe. La prima oră erau doar cinci notificări, nesemnificativ, dar în cursul săptămânii acestea vor începe să vină notificările", a mai afirmat directorul general adjunct al PAID.

Cosmin Tudor a mai declarat că, deocamdată, nu se poate estima valoarea totală a despăgubirilor pentru cele două judeţe afectate de inundaţii. "Ar trebui să vedem ce este în teren, pentru că apa a fost foarte mare. Ne aşteptăm la nişte dosare destul de mari, dar trebuie să vedem ce rămâne după ce se retrage apa. Probabil că în două săptămâni vom avea o cifră mult mai apropiată de realitate", a afirmat acesta.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este pregătit financiar şi operaţional să despăgubească proprietarii asiguraţi afectaţi de inundaţii, a informat anterior PAID, într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.

Societatea subliniază că fondurile proprii sunt suficiente pentru a răspunde tuturor cererilor de despăgubire rezultate în urma inundaţiilor produse în ultimele zile.

Totodată, comunicatul aminteşte faptul că, în cazul unui dezastru major, PAID beneficiază de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală şi de Est, în valoare de 1,3 de miliarde de euro, pentru reconstrucţia locuinţelor asigurate în faţa celor trei riscuri de calamitate: cutremur, alunecări de teren şi inundaţii.

Asigurarea împotriva dezastrelor naturale este obligatorie pentru toate locuinţele, conform Legii 260/2008, cu modificările şi completările ulterioare. Costul anual este de 130 de lei pentru clădirile construite din materiale durabile şi 50 de lei pentru locuinţele din chirpici sau paiantă.

Suma maximă asigurată prin poliţa PAD este de 100.000 de lei pentru prima categorie de locuinţe, respectiv 50.000 pentru cea de-a doua.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.

Pe baza legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României, respectiv: Cutremur, Inundaţii şi Alunecări de teren. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Bursa de la București
Tehnologie avansată
Ședință de Guvern
Avion
Pager / sursa foto: Flickr.com

Nicuşor Dan vânează ţânţarii din Cişmigiu cu drona

Primarul general al Capitalei a făcut un anunţ despre o...

Elon Musk
Contor electric / Foto: Arhivă

Avertisment privind prețul energiei electrice după plafonare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

Profesorul Mircea Coșea
București / Foto: Freepik
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg / Foto: NATO / Flickr
Explozia unul pager într-un magazin alimentar
La benzinărie
Google / sursa foto: Freepik.com
Telefon Huawei Mate XT Trifold
Date oficiale / FOTO: Frames
O nouă mare provocare

Fond de 30 de miliarde dolari pentru inteligența artificială

Fond destinat investițiilor în dezvoltarea centrelor de...

O femeie se uita la un produs în timpul cumpărăturilor
Energie verde / Foto: Freepik
Damen Shipyars

Damen Shipyards Mangalia a reușit să încheie două contracte

Damen Shipyards Mangalia (DSMa), aflată în procedura de...

Start-up

Germania promite miliarde de euro pentru start-up-uri

Companiile tinere au nevoie de „opțiuni de finanțare mai...

Documente în Parlament

Programele IMM PLUS și Noua Casă au bugete majorate

Guvernul României a emis o ordonanță de urgență, ce...

Inflație

România, cea mai mare rată a inflației și în august

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...

Printre rândurile de viță de vie / FOTO: Freepik

În China, vinul este o afacere dominată de femei

China i-a luat prin surprindere pe specialiști cu...

Turcia

Gaz lichefiat: De ce Turcia semnează contract după contract

Este deja al treilea astfel de contract semnat pe o...


pixel