Cum credeți că România își poate îmbunătăți independența energetică și dacă există eforturi din partea colegilor din alte state membre cu privire la întărirea acestei autonomii strategice în domeniul autonomiei strategice în domeniul energiei al Uniunii Europene.
”A fost munca întregii echipe de la Ministerul Energiei. Fără experții care au făcut o treabă foarte bună într-o perioadă în care nu mulți ne dădeau șanse arată există la nivel instituțional, guvernamental, oameni care au capacitatea să depășească crize care nu au fost deloc ușoare și care au fost o adevărată provocare pentru autorități”, a spus invitatul Institutului Aspen, organizatorul evenimentului dedicat energiei.
George Niculescu a punctat faptul că ”am stat bine în ceea ce privește importurile de energie, de gaze naturale, de produse energetice, în general, și prin prisma faptului că a fost o preocupare continuă de a reasigura că România intră pe drumul independenței energetice. Practic, aceste eforturi nu trebuie să se oprească, ele trebuie să fie continue, este un deziderat pe care Guvernul României și l-a asumat. Trebuie să redevenim independenți energetic, balanța de import-export trebuie să fie în favoarea României din toate punctele de vedere și vedem că, pentru primele patru luni ale acestui an, de la nivelul reglementatorului, vedem că în fiecare lună am fost exportatori de energie. Deci balanța s-a înclinat în favoarea curgerii energiei din România către celelalte piețe, evident și pe fondul unui sezon bogat în ploi, fapt care a crescut, practic, producția de energie electrică, în special pe partea de hidro, lucru care ne-a dat posibilitatea să furnizăm energie electrică și pe celelalte piețe, nu doar pe piața internă”, a explicat președintele ANRE.
Din punct de vedere al gazelor naturale, a continuat el, ”producția noastră, cu eforturi instituționale, a rămas, oarecum, aceeași, foarte puțin în scădere din partea unui mare producător de gaze naturale. Celălalt mare producător de gaze naturale a reușit să-și mențină producția relativ constant, prin investiții, repet. De asemenea, dorința României de a depinde cât mai puțin de importuri de gaze naturale din Federația Rusă, pentru că trebuie să fim corecți și să spunem lucrurilor pe nume, și anume că Europa sau o parte a Europei, până în momentul invaziei din Ucraina a fost într-un fel de mariaj cu Federația Rusă, în care statele membre au avut parte de beneficii de pe urma acestui mariaj, și mă refer în special la gazele naturale. Nu putem să mai revenim la această situație, este clar că Europa trebuie să-și reducă total, din punctul meu de vedere, dependența față de produsele energetice din Rusia, iar România nu trebuie să facă notă discordantă în acest sens. De aceea, nu am avut nici un fel de probleme când pachetele de sancțiuni au intervenit și au anulat, practic, importurile de țiței și, mai apoi, de produse petroliere din Federația Rusă. Toți operatorii din România asigurându-și lanțul de aprovizionare în așa fel încât piața să nu resimtă nici un șoc din punctul de vedere al security supply. Vedem că și pe gaze naturale au fost făcute demersuri și vă aduc aminte de contractul cadru semnat între Romgaz și compania SOCAR, din Azerbaidjan, în ceea ce privește furnizarea unui miliard de metri cubi, lucru care s-a întâmplat anul acesta, la Baku.
Demersuri pe care România le-a făcut tocmai pentru a-și asigura independența energetică, practic reducerea legăturilro energetice cu tot ceea ce înseamnă produse care vin din Federația Rusă și, de ce nu, să și fim exportatori de siguranță energetică spre statele din vecinătate. Și de ce spun lucrul acesta, pentru că România este interconectată cu toți vecinii din punct de vedere al transportului de energie electrică, iar pe parte de gaze naturale ne lipsește interconectorul cu Serbia, interconector care ar face ca această țară, Serbia, să beneficieze de încă un furnizor de gaz naturale, pe lângă cel tradițional pe care îl are, în eventualitatea faptului că, dacă din punct de vedere strategic, geopolitic, Serbia și-ar dori să schimbe furnizorul de gaze naturale să și poată face acest lucru, România fiind gata, cred eu, să-și asume acest rol”, a apreciat președintele ANRE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...