AstraZeneca, achiziție importantă de 1,27 miliarde de dolari
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
AstraZeneca a acceptat să achiziționeze TeneoTwo într-o tranzacție în valoare de până la 1,27 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat publicat marți.

Prețul constă într-o plată inițială de 100 de milioane de dolari, plăți suplimentare de până la 805 milioane de dolari în funcție de etapele de cercetare și dezvoltare și 360 de milioane de dolari pentru acționarii TeneoTwo în funcție de etapele comerciale.

Achiziția include și TNB-486, un activator de celule T CD19/CD3 de fază 1 al TeneoTwo, care este în curs de evaluare în limfomul non-Hodgkin cu celule B recidivante și refractare.

Achiziția, care nu va avea impact asupra orientărilor financiare ale AstraZeneca pentru 2022, va diversifica și mai mult portofoliul de produse hematologice al AstraZeneca. Se preconizează că această tranzacție va fi încheiată în al treilea trimestru, sub rezerva condițiilor obișnuite și de reglementare. Acțiunile AstraZeneca au închis luni în creștere cu aproape 1%.

Citește și Pfizer cumpără o parte din Valneva, specialist în vaccinuri

Producătorul american de medicamente Pfizer va achiziționa o participație de 8,1% din capitalul laboratorului franco-austriac de  biotehnologie Valneva. 

Potrivit unui comunicat publicat de Valneva, suma tranzacției se ridică la 90,5 milioane de euro, adică peste 92 de milioane de franci elvețieni, operațiunea efectuându-se printr-o majorare de capital. Această tranzacție este menită să consolideze parteneriatul strategic dintre cele două companii în domeniul bolii Lyme, a precizat grupul franco-elvețian. 

Se așteaptă ca investiția Pfizer în Valneva să intre în vigoare miercuri. Valneva intenționează să utilizeze fondurile pentru a finanța o parte din contribuția sa la programul de vaccinare a bolii Lyme în faza 3, ultima fază înainte de comercializare. Pfizer intenționează să lanseze studiul în trimestrul al treilea.

Valneva și Pfizer au actualizat, de asemenea, termenii acordului de colaborare și licențiere pentru acest vaccin candidat. Valneva va finanța acum 40% din costurile studiului clinic de fază 3, față de 30% cât era prevăzut inițial. Pfizer va plăti către Valneva redevențe cuprinse între 14% și 22%, față de redevențele care începeau de la 19% în acordul inițial. În plus, aceste redevențe vor fi completate de plăți de etapă de până la 100 de milioane de dolari.

Citește și Mișcări pe piața PHARMA. Doi giganți au pus ochii pe producătorul Sandoz

Fondurile de investiţii Blackstone şi Carlyle discută posibilitatea de a-şi uni forţele pentru a face o ofertă de preluare a Sandoz, divizia de medicamente generice a grupului elveţian Novartis, informează Bloomberg citând surse din apropierea acestui dosar.

Cele două firme analizează argumentele pro şi contra ale unei oferte comune pentru Sandoz, companie care ar putea fi evaluată la 25 de miliarde de dolari, susţin sursele citate de Bloomberg. În plus, şi alte fonduri ar putea înainta o ofertă pentru producătorul de medicamente generice, au adăugat sursele.

În toamna anului trecut, Novartis a anunţat că a demarat o procedură de revizuire strategică a diviziei Sandoz, în cadrul căreia va explora toate opţiunile, de la păstrarea afacerii şi până la vânzare, în contextul creşterii presiunilor în sectorul medicamentelor generice.

Sursele citate de Bloomberg au subliniat că discuţiile sunt într-o fază incipientă şi că există posibilitatea ca fondurile de investiţii să decidă să nu meargă mai departe cu ofertele. La rândul său, Novartis nu a luat încă o decizie finală cu privire la vânzarea diviziei sale de medicamente generice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel