Hackerii au furat adresele de e-mail a peste 200 de milioane de utilizatori ai Twitter şi le-au postat pe un forum de hacking online, a declarat miercuri un cercetător din domeniul securităţii.
Atacul cibernetic reuşit "va duce, din păcate, la o mulţime de hacking, phishing şi doxxing direcţionat", a scris pe LinkedIn Alon Gal, co-fondatorul companiei israeliene de monitorizare a securităţii cibernetice Hudson Rock. El a descris atacul ca fiind "una dintre cele mai semnificative scurgeri de informaţii pe care le-am văzut".
Twitter nu a comentat raportul, despre care Gal a postat prima dată pe reţelele de socializare pe 24 decembrie, şi nici nu a răspuns la întrebările despre scurgerea de informaţii de la acea dată. Nu este clar ce măsuri, dacă este cazul, a luat Twitter pentru a investiga sau a remedia problema. Reuters nu a putut verifica în mod independent că datele de pe forum sunt autentice şi provin de la Twitter.
Capturile de ecran ale forumului hackerilor unde datele au apărut miercuri au circulat online. Nu există indicii cu privire la identitatea sau locaţia hackerului sau a hackerilor din spatele scurgerilor de informaţii. Este posibil ca aceasta să fi avut loc încă din 2021, înainte ca Elon Musk să preia compania, anul trecut. Un atac cibernetic major la Twitter poate interesa autorităţile de reglementare de pe ambele maluri ale Atlanticului. Comisia pentru Protecţia Datelor din Irlanda, unde Twitter îşi are sediul european, şi Comisia Federală pentru Comerţ din SUA au monitorizat compania deţinută de Elon Musk pentru nerespectarea regulilor europene de protecţie a datelor şi, respectiv, a unui ordin de consimţământ al SUA, transmite Rador.
Compania-mamă chineză a TikTok a negat luni că ar fi înfiinţat o filială în Taiwan, după ce autorităţile din insulă au declarat că investighează aplicaţia pentru desfăşurarea de "operaţiuni ilegale", informează AFP.
Consiliul pentru Afaceri Continentale (MAC), principalul organism decizional al Taiwanului cu privire la China, a declarat că a solicitat la începutul lunii decembrie o anchetă coordonată cu privire la problemele de securitate pe care le reprezintă TikTok.
Acest caz de "operaţiuni ilegale" a fost, de asemenea, înaintat procurorilor pentru investigaţie după ce o companie locală se pare că s-a angajat în activităţi comerciale în Taiwan în numele ByteDance, compania-mamă chineză a TikTok, a precizat MAC, fără a oferi mai multe detalii.
Legislaţia taiwaneză interzice platformelor online şi reţelelor sociale chinezeşti să desfăşoare operaţiuni comerciale pe teritoriul său fără a-i putea însă împiedica pe taiwanezi să le acceseze.
Contactat de AFP, compania ByteDance a negat luni că ar fi prezentă în Taiwan.
"Rapoartele recente care sugerează că ByteDance a înfiinţat o filială în Taiwan sunt incorecte", a declarat un purtător de cuvânt.
"Societatea nu a înfiinţat nicio entitate juridică în Taiwan", a completat acesta.
TikTok este disponibil în Taiwan, dar nu este deosebit de popular pe insulă.
Ziarul local Liberty Times a relatat luni că filiala vizată de o anchetă este o companie înfiinţată în 2018 care şi-a schimbat numele în ByteDance Taiwan Ltd Co în luna noiembrie.
Taiwanul susţine că este de mult timp victima unor campanii masive de dezinformare şi spionaj din partea Chinei.
Insula democratică autonomă şi-a intensificat controlul asupra companiilor chineze în ultimii ani, în special prin impunerea de reguli privind investiţiile în mai multe sectoare cheie de pe insulă, cum ar fi industria semiconductorilor.
În declaraţia sa de duminică seara, MAC a afirmat că TikTok constituie un risc pentru securitatea sa.
"În ultimii ani, China a folosit TikTok şi alte videoclipuri scurte pentru a desfăşura operaţiuni cognitive menite să se infiltreze în alte ţări", se arată în document.
"Există, de asemenea, un risc ridicat ca guvernul chinez să colecteze informaţiile personale ale utilizatorilor", subliniază acesta.
Beijing-ul consideră Taiwan-ul drept parte a teritoriului său şi se opune ca acesta să fie considerat un stat independent. Relaţiile dintre Beijing şi Taipei se află în prezent la cel mai scăzut nivel din ultimii ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...