Atenţie! Înşelătorie cu produse comandate online. Prejudiciu uriaş

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Atenţie! Înşelătorie cu produse comandate online. Prejudiciu uriaş
Atenţie! Înşelătorie cu produse comandate online. Prejudiciu uriaş
Poliţiştii Capitalei, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au pus în aplicare, miercuri, două mandate de percheziţie în Bucureşti, la domiciliul unor persoane faţă de care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.

"Din datele şi probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada aprilie - august, două persoane ar fi efectuat comenzi online de articole vestimentare, de pe site-ul unei societăţi comerciale, ar fi achitat produsele, iar după primirea acestora, în baza cererii de retur, ar fi restituit în locul bunurilor comandate articole vestimentare uzate, primind totodată contravaloarea acestora, achitată iniţial", informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB) transmis, miercuri, Agerpres.

Din cercetări s-a stabilit că prejudiciul cauzat este de 385.000 de lei.

În cursul acestei dimineţi, au fost puse în aplicare două mandate de percheziţie domiciliară, iar persoanele vizate au fost conduse la audieri, în vederea luării măsurilor legale.

"Cercetările sunt continuate, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune în formă continuată (323 de acte materiale)", arată sursa citată. 

Facebook avertizează utilizatorii asupra unui atac cibernetic

Este vorba de aplicații precum jocuri și editoare foto care au păcălit utilizatorii să furnizeze a informații confidențiale.

Meta Platforms Inc. a anunțat că va notifica aproximativ 1 milion de utilizatori Facebook că este posibil ca datele de identificare ale conturilor lor să fi fost compromise din cauza unor probleme de securitate cu aplicațiile descărcate din magazinele de software ale Apple Inc. și Alphabet Inc.

Compania a anunțat vineri că a identificat în acest an peste 400 de aplicații Android și iOS malițioase care vizează utilizatorii de internet cu scopul de a le fura informațiile de autentificare. Meta a precizat că a informat atât Apple, cât și Google cu privire la această problemă, pentru a facilita eliminarea aplicațiilor.

Aplicațiile funcționau deghizându-se în editori de fotografii, jocuri mobile sau dispozitive de urmărire a stării de sănătate, a precizat Facebook.

Apple a declarat că 45 dintre cele 400 de aplicații problematice se aflau în App Store și au fost eliminate. Google a eliminat toate aplicațiile malițioase în cauză, a declarat un purtător de cuvânt.

"Infractorii cibernetici știu cât de populare sunt aceste tipuri de aplicații și vor folosi teme similare pentru a-i păcăli pe oameni și pentru a le fura conturile și informațiile", a declarat David Agranovich, director al departamentului Global Threat Disruption din cadrul Meta. "Dacă o aplicație promite ceva prea frumos pentru a fi adevărat, cum ar fi funcții inedite pentru o altă platformă sau un alt site de socializare, există șanse ca aceasta să aibă motive ascunse."

O înșelătorie tipică s-ar desfășura, de exemplu, atunci când un utilizator a încărcat o fotografie editată dintr-o aplicație malițioasă pe contul său de Facebook. Ar apărea o solicitare de autentificare falsă, care ar păcăli utilizatorul să furnizeze numele de utilizator și parola.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Dolari / FOTO: Freepik

Poate dolarul să-și piardă statutul?

În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...

Canalul Panama

O linie de metrou va fi construită sub Canalul Panama

Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Căprioare / Foto: Freepik

Statul dă undă verde la împușcat 34.095 de căprioare

Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...

Roma / FOTO: Captură ecran
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă / FOTO: Freepik
Mama și copilul / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR

pixel