Ce prevede noua lege
Actul normativ vizează atât Legea nr. 162/2017 privind auditul statutar, cât și OUG nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, în vederea actualizării cadrului legislativ și a întăririi rolului ASPAAS (Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar).
Printre cele mai importante modificări se numără:
Echivalarea stagiului de pregătire profesională cu experiența dovedită în domeniile financiar, contabil, juridic sau audit, pentru persoane cu minimum 3 ani sau 15 ani de activitate relevantă;
Abrogarea unor alineate din articolul 11 al legii, simplificând regimul de formare a auditorilor;
Clarificarea regimului sancțiunilor, cu pedepse între 10.000 și 100.000 lei pentru lipsa dovezilor care susțin opinia de audit sau încălcarea eticii profesionale;
Introducerea unui criteriu de capacitate financiară a persoanei responsabile, în evaluarea sancțiunilor administrative;
Obligația raportării anuale pentru reînnoirea vizei de audit și includerea expresă a obligației de formare continuă pentru menținerea competențelor profesionale.
Rol extins pentru ASPAAS
Noua lege consolidează atribuțiile ASPAAS, care devine cheia de boltă a sistemului de supraveghere a activității de audit. Printre noile sale competențe:
autorizarea și retragerea calității de auditor,
acordarea vizei pentru raportarea privind durabilitatea,
inspecții și investigații pentru asigurarea calității,
cooperare cu autorități europene și internaționale.
În plus, ASPAAS va verifica ca stagii de pregătire să se desfășoare doar sub supravegherea unor profesioniști care oferă garanții suficiente de calitate.
Măsuri suplimentare pentru sectorul public
În cazul entităților de interes public, auditorii pot fi revocați de instanțe la solicitarea acționarilor (cu minimum 5% din drepturile de vot) sau a ASPAAS, dacă există motive temeinice. Divergențele de opinie privind tratamentele contabile nu mai pot constitui motiv pentru încetarea anticipată a contractului de audit.
Totodată, sesizările disciplinare trebuie soluționate în cel mult un an, dar nu mai târziu de cinci ani de la comiterea faptei. Ordinele de soluționare pot fi contestate direct în instanță, fără plângere prealabilă.
Reglementări tranzitorii și venituri proprii
Legea prevede că misiunile de audit deja în derulare, contractate înainte de intrarea în vigoare a actului normativ și aflate în al 10-lea an de prestare, pot continua până cel târziu la 30 iunie 2026. De asemenea, până la sfârșitul anului 2026, inspectorii care verifică raportările de durabilitate sunt exceptați de la cerințele de experiență specifică.
ASPAAS își va finanța activitatea și din contribuții proprii – inclusiv taxe pentru înscrierea la stagii, examene de competență, înregistrări în registrul public sau penalități administrative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Premierul Ilie Bolojan a...
România stabilește oficial...
Curtea Constituţională a României a respins, marţi,...
Comisia Europeană a trimis joi...
Economistul Adrian Negrescu...
Marți, 22 iulie 2025, ministrul...
Ministerul Finanțelor lansează...
După ce relația dintre Elon...
Afacerile din serviciile de...
Primăriile și consiliile...
Aproximativ 2.000 de...
Săptămâna aceasta este una...
Legea austerității aduce o schimbare radicală în...
Un fenomen rar și greu de...
Autoritatea Națională pentru...
Hidroelectrica, cel mai mare...
Ministrul Dezvoltării, Cseke...
Corpul Experților Contabili și...
Ministerul Finanţelor a...
Transportul costă. Mai ales acum, în 2025, când fiecare...
Administrația Națională de...
Interes german reînnoit pentru...