Cererea globală de aur a atins în 2022 cel mai ridicat nivel din 2011, determinată de achizițiile record ale băncilor centrale, care s-au dublat într-un an, potrivit unui raport al World Gold Council (WGC) publicat marți, 31 ianuarie. Astfel, anul trecut, au fost achiziționate 4.740,7 tone de aur, adică o creștere cu 18% față de 2021.
"Marea surpriză a anului a fost, evident, cererea record venită din partea băncilor centrale, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 55 de ani, numai în a doua jumătate a anului fiind generate achiziții de peste 800 de tone", a declarat pentru AFP Louise Street, analist al organizației. Aceste instituții s-au îndreptat într-adevăr către aur în cursul anului, cererea fiind mai mult decât dublă într-un an, ajungând la 1 135,7 tone în 2022, de la 450,1 tone în anul precedent.
Aurul este foarte apreciat de băncile centrale, care îl folosesc "ca rezervă de valoare pe termen lung", mai ales că se comportă bine în perioade de criză, acționând ca un bastion împotriva inflației, a explicat analistul.
Achizițiile de lingouri și monede de aur au continuat să atragă investitori din mai multe țări, compensând cererea slabă din China. În total, investițiile în lingouri și monede au totalizat 1.217,1 tone în 2022, față de 1.190,9 tone în 2021.
Tehnologia pierde teren
Sectoarele de bijuterii și tehnologie au rămas în urmă, cererea scăzând ușor cu 2 și, respectiv, 7% pe parcursul anului (2 189,8 tone pentru bijuterii și 308,5 tone pentru tehnologie). Principalul motiv al încetinirii cererii în sectorul tehnologic este reprezentat de problemele continue ale lanțului de aprovizionare de la pandemia Covid-19. Și încetinirea economiei mondiale a afectat cererea de consum.
Pentru bijuteriile din aur, piețele indiană și chineză sunt esențiale. În mod tradițional, familiile folosesc nunțile și alte sărbători pentru a pune la adăpost o parte din economiile lor, schimbându-le cu lingouri de aur, coliere, inele, brățări și alte obiecte din aur, care reprezintă cel mai sigur refugiu.
Dar până în decembrie, China a aplicat o politică de sănătate foarte strictă, care includea teste pe scară largă, monitorizarea strictă a mișcărilor, precum și izolarea obligatorie și carantina atunci când erau descoperite cazuri. Renunțarea la această politică a dus la o creștere bruscă a numărului de infecții. Ca urmare, cererea de bijuterii în China a scăzut cu 15%, iar investițiile în lingouri și monede cu 24%.
Citește și Prețul aurului, la mâna americanilor. Investitorii așteaptă vești bune
"Orice semn de slăbiciune a economiei americane va fi considerat un motiv serios pentru ca Rezerva Federală să înăsprească politica monetară mai puțin agresiv, ceea ce ar putea susține aurul, care ar primi, de asemenea, fluxuri de refugiu", a comentat Matt Simpson, analist senior de piață la City Index.
"Cifre dezamăgitoare, sub așteptările analiștilor și a consensului de piață, vor ajuta probabil aurul să urce peste 1.960 de dolari, dar fără a depăși pragul psihologic de 2.000 de dolari/uncie dintr-o primă încercare, având în vedere mărimea cifrei."
Traderii mizează în principal pe faptul că Fed va majora dobânzile cu doar 25 de puncte de bază la ședința programată pentru zilele de 31 ianuarie și 1 februarie, după ce a încetinit ritmul la 50 puncte de bază în ultima lună a anului trecut, după patru majorări consecutive de 75 puncte de bază. ....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...