AURUL BNR. Ce țări și-au repatriat rezervele și de ce
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Rușii și-au încredințat aurul în mâinile unor necunoscuți
Rușii și-au încredințat aurul în mâinile unor necunoscuți
O serie de țări și-au redus considerabil rezervele de aur pe care băncile lor centrale le dețin în străinătate, însă motivele diferă de la țară la țară, precum și cantitățile repatriate. În alte cazuri, este vorba doar de o echilibrare în urma căreia depozitele care erau ținute cu precădere într-o țară au fost redistribuite în mai multe state.

Repatriere sau redistribuire?

Germania a început în 2013 o operațiune vastă de repatriere a rezervelor de aur, operațiune programată să se încheie în 2020. Însă obiectivul germanilor nu este să repatrieze toate rezervele, ci să aducă în țară doar jumătate din aurul deținut. Astfel, 374 de tone de aur au fost aduse din Franța și 300 de tone din Statele Unite, astfel încât procentajul rezervelor interne a crescut de la 31% la 50%, dintr-un total al rezervelor de 3.369 de tone. Germania și-a păstrat tradițional aurul în afara granițelor de teama unei invazii sovietice în timpul Războiului Rece. În continuare, Bundesbank are mult aur păstrat la Federal Reserve în Statele Unite și la Bank of England, deoarece SUA și Marea Britanie reprezintă cele mai mari piețe ale aurului, care aici poate fi valorificat imediat în situații de forță majoră.

În 2014, Olanda a decis să aducă în țară o parte din rezervele depozitate în Statele Unite, însă marea parte a aurului olandez este și acum în străinătate, peste nivelul României. Olanda are acum doar 31% din rezerve pe teritoriul național, restul fiind împărit în depozite din Statele Unite, Canada și Marea Britanie.

Citește și: După Polonia și Ungaria își majorează rezerva de aur

Până în 2015, Austria a avut tot aurul depozitat în străinătate, la Bank of England aflându-se nu mai puțin de 82%. Invocând necesitatea ”diversificării riscurilor”, austriecii au decis să aducă o jumătate în țară, în timp ce 30% sunt păstrate în Marea Britanie și 20% în Elveția. Rezervele Austriei sunt de 280 de tone.

Ungurii au repatriat doar ”o căruță” de aur

Ungaria și-a repatriat integral rezerva de aur, de la Londra la Budapesta, în 2018, însă cantitatea deținută era infimă, de numai trei tone. Guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei susținea că repatrierea ar fi un semnal menit să consolideze încrederea piețelor financiare în economia ungară. Ulterior, Ungaria a declanșat achiziții masive de aur, mărindu-și rezerva până la 31,5 tone. În pofida achizițiilor, cantitatea este foarte mică, în condițiile în care România are 103,7 tone dintre care circa 60% sunt păstrate în străinătate, cu precădere la Bank of England. Aurul românesc valorează circa 3,6 miliarde de euro.

Italia ocupă locul 3 în clasamentul țărilor cu cele mai mari rezerve de aur, după Statele Unite ale Americii și Germania, cu 2.451 de tone. Recesiunea economică din peninsulă l-a determinat pe unul dintre miniștrii guvernului alcătuit din La Lega și Movimento Cinque Stelle să invoce, luna aceasta, repatrierea aurului din străinătate care ar urma să fie folosit pentru a limita deficitul bugetar al țării. Propunerea a provocat un val de nemulțumire din partea analiștilor financiari și opoziției care susțin că guvernanții vor să se folosească de aurul națiunii pentru finanțarea unor cheltuieli extravagante ale Guvernului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel