Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Repatriere sau redistribuire?
Germania a început în 2013 o operațiune vastă de repatriere a rezervelor de aur, operațiune programată să se încheie în 2020. Însă obiectivul germanilor nu este să repatrieze toate rezervele, ci să aducă în țară doar jumătate din aurul deținut. Astfel, 374 de tone de aur au fost aduse din Franța și 300 de tone din Statele Unite, astfel încât procentajul rezervelor interne a crescut de la 31% la 50%, dintr-un total al rezervelor de 3.369 de tone. Germania și-a păstrat tradițional aurul în afara granițelor de teama unei invazii sovietice în timpul Războiului Rece. În continuare, Bundesbank are mult aur păstrat la Federal Reserve în Statele Unite și la Bank of England, deoarece SUA și Marea Britanie reprezintă cele mai mari piețe ale aurului, care aici poate fi valorificat imediat în situații de forță majoră.
În 2014, Olanda a decis să aducă în țară o parte din rezervele depozitate în Statele Unite, însă marea parte a aurului olandez este și acum în străinătate, peste nivelul României. Olanda are acum doar 31% din rezerve pe teritoriul național, restul fiind împărit în depozite din Statele Unite, Canada și Marea Britanie.
Citește și: După Polonia și Ungaria își majorează rezerva de aur
Până în 2015, Austria a avut tot aurul depozitat în străinătate, la Bank of England aflându-se nu mai puțin de 82%. Invocând necesitatea ”diversificării riscurilor”, austriecii au decis să aducă o jumătate în țară, în timp ce 30% sunt păstrate în Marea Britanie și 20% în Elveția. Rezervele Austriei sunt de 280 de tone.
Ungurii au repatriat doar ”o căruță” de aur
Ungaria și-a repatriat integral rezerva de aur, de la Londra la Budapesta, în 2018, însă cantitatea deținută era infimă, de numai trei tone. Guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei susținea că repatrierea ar fi un semnal menit să consolideze încrederea piețelor financiare în economia ungară. Ulterior, Ungaria a declanșat achiziții masive de aur, mărindu-și rezerva până la 31,5 tone. În pofida achizițiilor, cantitatea este foarte mică, în condițiile în care România are 103,7 tone dintre care circa 60% sunt păstrate în străinătate, cu precădere la Bank of England. Aurul românesc valorează circa 3,6 miliarde de euro.
Italia ocupă locul 3 în clasamentul țărilor cu cele mai mari rezerve de aur, după Statele Unite ale Americii și Germania, cu 2.451 de tone. Recesiunea economică din peninsulă l-a determinat pe unul dintre miniștrii guvernului alcătuit din La Lega și Movimento Cinque Stelle să invoce, luna aceasta, repatrierea aurului din străinătate care ar urma să fie folosit pentru a limita deficitul bugetar al țării. Propunerea a provocat un val de nemulțumire din partea analiștilor financiari și opoziției care susțin că guvernanții vor să se folosească de aurul națiunii pentru finanțarea unor cheltuieli extravagante ale Guvernului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...