Aurul se menține aproape de maximele ultimelor trei săptămâni
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Totul se poate însă schimba de la o zi la alta
Totul se poate însă schimba de la o zi la alta
Este adevărat că astăzi, prețul metalului galben a afișat o ușoară scădere, dar experții asigură că este doar o slăbiciune de moment. 

Prețul aurului a scăzut luni, pe fondul creșterii randamentelor la obligațiunile americane, deși așteptările privind o cale mai puțin agresivă de majorare a dobânzii de referință de către Rezerva Federală a Statelor Unite au zdruncinat dolarul și au menținut lingourile aproape de maximul ultimelor trei săptămâni.

Aurul spot a cedat 0,3%, coborând la 1.760,53 dolari pe uncie, la primele ore ale diminții. Lingoul de aur a oscilat în apropierea celui mai ridicat nivel din 6 iulie, de 1.767,79 dolari, atins vineri. Contractele futures pentru aur din SUA au scăzut cu 0,3%, la 1.776,50 dolari pe uncie.

"Dolarul se retrage și împinge aurul în sus. Așteptările se îndreaptă spre o încetinire rapidă a ritmului economic și indică o înăsprire mai puțin agresivă", a comentat Stephen Innes, managing partner la SPI Asset Management.

În prezent, traderii apreciază la 31% șansele ca Fed să mențină ritmul actual de majorare a ratelor cu 75 de puncte de bază la următoarea ședință din septembrie și la 69% șansele unei majorări mai mici, de numai jumătate de punct. Făcând ca aurul denominat în dolari americani să fie mai ieftin pentru deținătorii de alte monede, dolarul a scăzut aproape de minimul ultimelor trei săptămâni față de rivalii săi. 

Limitând câștigurile lingourilor, randamentele de referință ale Trezoreriei SUA pe 10 ani s-au îndepărtat de cele mai scăzute niveluri din ultimele patru luni. "Aurul a înregistrat cea mai mare creștere săptămânală din martie, pe fondul speculațiilor că Fed va încetini ritmul de majorare a dobânzilor din cauza încetinirii economiei americane", au declarat analiștii de la ANZ într-o obligație.

Atenția se va îndrepta acum către raportul lunar privind locurile de muncă din SUA, care va fi publicat vineri și care ar putea influența foaia de parcurs a Fed pentru combaterea inflației. Între timp, deținerile SPDR Gold Trust, cel mai mare fond tranzacționat pe bursă cu aur din lume, au crescut vineri cu 0,06%, până la 1.005,87 tone. 

Datele economice dezamăgitoare din China au redus apetitul investitorilor pentru activele mai riscante. Pe plan tehnic, aurul spot ar putea retesta suportul de la 1.756 de dolari pe uncie, în timp ce se confruntă cu o rezistență puternică la 1.770 de dolari, potrivit analistului tehnic al Reuters, Wang Tao. [TECH/C]

Pe de altă parte, argintul spot a scăzut cu 0,9%, la 20,13 dolari pe uncie, platina a scăzut cu 0,7%, la 890,52 dolari, iar paladiul a scăzut cu 1,6%, la 2.093,71 dolari.

Citește și Oficial BNR spune ce ne așteaptă: Riscurile rămân, din păcate, aceleaşi

Oficialii Băncii Naţionale a României spun că inflaţia va continua să crească până la mijlocul acestui trimestru, însă într-un ritm vizibil încetinit faţă de cel de până acum. În context, Banca Naţională a majorat dobânda cheie cu un punct procentual până la 4,75%, în încercarea de a tempera creşterea preţurilor. Din perspectiva Băncii Centrale ce indică acum evoluţiile la nivel economic? De unde provine incertitudinea şi care sunt riscurile pentru România? Dan Suciu a răspuns la aceste întrebări într-un interviu pentru postul Radio România Actualități. 

”Din păcate, surse foarte mari de incertitudine şi, implicit, de riscuri. Am menţionat acest lucru şi în trimestrul trecut şi, din păcate, tot ce menţionăm ca riscuri în parte sau tot ce menţionam ca riscuri s-a şi împlinit. Am avut în continuare creşteri la preţurile la energie şi la combustibili, care s-au răsfrânt la rândul lor asupra alimentelor procesate şi, în consecinţă, prognoza noastră, care vedea un vârf al inflaţiei în aceste luni, se mai împinge cu încă un trimestru cel puţin. Riscurile rămân, din păcate, aceleaşi. Sunt legate de preţurile la energie şi de efectele în lanţ pe care le determină conflictul din Ucraina, cu toate consecinţele de rigoare în plan economic. Nu vedem la acest nivel ca riscurile să se diminueze. Sperăm să nu se mai întâlnească la nivelul maximal, aşa cum s-au întâlnit în lunile trecute. Şi speranţa e legată de faptul că măcar am avut o diminuare a creşterii inflaţiei, a ritmului de creştere a inflaţiei în această perioadă. Dar direcţia, din păcate, e aceeaşi”, a insistat oficialul BRN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel