Aurul și petrolul se scumpesc pe fondul războiului din Israel. Reacțiile burselor
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Bursele au reacționat la războiul din Israel
Bursele au reacționat la războiul din Israel
Conflictul din Orientul Mijlociu a dus la creșterea prețului petrolului, a aurului și a obligațiunilor guvernamentale considerate refugii sigure, iar asta a afectat acțiunile globale și activele israeliene luni, după ce raportul privind locurile de muncă din SUA din septembrie, care a fost extrem de bun, a ridicat perspectivele pentru inflație la sfârșitul săptămânii, notează Reuters.

Obligațiunile guvernamentale israeliene au scăzut, cu obligațiunea 'Centenarul' din 2120 în scădere cu 5,3 cenți la dolar, la un minim istoric. Șechelul a ajuns la cel mai scăzut nivel din 2016, la 3,9880 dolari per dolar, ceea ce a determinat banca centrală a țării să ofere să vândă până la 30 miliarde de dolari în valută străină pentru a menține stabilitatea.

Acest lucru a ajutat șechelul să-și reducă pierderile la 3,924, iar banca centrală a anunțat și că va furniza lichiditate piețelor în funcție de nevoie.

Israel a bombardat enclava palestiniană Gaza duminică, ucigând sute de persoane ca răspuns la una dintre cele mai sângeroase atacuri din istoria sa, când grupul islamist Hamas a ucis 700 de israelieni și a răpit zeci de alții.

"Nesiguranța cu privire la ceea ce înseamnă aceasta pentru regiune înseamnă că prețul petrolului crește, și există puțină reticență în asumarea riscurilor, așa că piețele obligațiunilor performează bine, iar piețele de acțiuni sunt în scădere puțin", a declarat Peter Schaffrik, strateg macro european șef la RBC Capital Markets.

El a spus că pentru un impact mai larg sau durabil, conflictul ar trebui probabil să escaladeze dincolo de granițele Israelului.

"Nu poți să nu simți simpatie pentru oamenii de la sol, dar piața, dacă nu afectează economia mai largă, poate ușor să treacă peste lucruri."

Prețul țițeiului Brent a crescut cu până la 4 dolari pe baril la un moment dat și a fost ultima oară tranzacționat în creștere cu aproximativ 3 dolari, sau 3,55%, la 87,61 dolari.

Futures-ul S&P 500 din SUA a scăzut cu 0,6%, iar indicele principal STOXX 600 din Europa a pierdut 0,3%.

Starea de precauție a fost un balsam pentru obligațiunile suverane după vânzările masive recente, iar futures-urile pe obligațiunile Trezoreriei americane pe 10 ani au crescut cu 13 puncte. Piața de numerar a Trezoreriei este închisă luni cu ocazia zilei lui Columbus.

Randamentul obligațiunilor germane pe 10 ani a scăzut cu până la 6 puncte de bază la 2,83%, retrăgându-se de la maximul de 12 ani din săptămâna trecută.

Aurul a fost, de asemenea, căutat, crescând cu aproximativ 1% la 1.850 dolari pe uncie.

Toți ochii, pe FED

Conflictul din Orientul Mijlociu survine într-un moment în care piețele sunt agitate, iar randamentele obligațiunilor din întreaga lume sunt la maxime de mai mulți ani.

O combinație de capitulare a managerilor de active care dețineau obligațiuni guvernamentale, creșterea prețurilor petrolului, o avalanșă de oferte de obligațiuni guvernamentale și corporative și investitorii acceptând în cele din urmă că băncile centrale vor menține ratele ridicate pentru o perioadă lungă de timp a condus la vânzarea obligațiunilor. Raportul impresionant despre locurile de muncă din SUA de vineri a adăugat și mai mult la perspectiva unor rate ridicate pentru o perioadă mai lungă, iar atenția investitorilor se îndreaptă acum către datele privind prețurile de consum din septembrie, programate pentru joi.

Prognozele mediane indică o creștere de 0,3% atât la nivelul măsurilor de bază, cât și al celor de bază, ceea ce ar trebui să conducă la o incetinire ușoară a ritmului anual al inflației.

Sunt așteptate și minutele celei mai recente întâlniri a Rezervei Federale, care ar trebui să ajute la evaluarea cât de serioși sunt membrii cu privire la menținerea ratelor ridicate, sau chiar la creșterea lor din nou.

Futures-urile pe fondurile federale sugerează o șansă de 86% ca Fed să mențină ratele în noiembrie, cu aproximativ 75 de puncte de bază de tăieri prețuite pentru 2024.

China se întoarce din vacanță în această săptămână cu o avalanșă de date, inclusiv inflația consumatorilor și producătorilor, comerțul, creditul și creșterea împrumuturilor.

Există și cele mai recente turbulențe pe piața imobiliară a țării de urmărit. Contestaul dezvoltator Country Garden ar putea anunța în curând o restructurare a datoriei sale în străinătate, au raportat media locale, în timp ce deținătorii de obligațiuni ai China Evergrande Group, care se confruntă cu probleme și mai grave, au ridicat preocupări cu privire la o posibilă lichidare pe măsură ce planurile sale de datorie au întâmpinat dificultăți.

Știrile din Orientul Mijlociu ar putea afecta începutul sezonului de raportare a câștigurilor corporative în SUA, cu 12 companii din S&P 500 raportând în această săptămână, printre care JP Morgan, Citi și Wells Fargo.

Pe piețele valutare, principalele creșteri au fost înregistrate de yenul japonez, francul elvețian și dolarul american, deși monedele legate de petrol au găsit și ele susținere.

Indexul dolarului, care urmărește evoluția dolarului american față de alte șase monede majore, a crescut cu 0,27%, ajungând la 106,4, în timp ce euro a scăzut cu 0,65% față de moneda japoneză, ajungând la 157,0 yeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Statele Unite creează o „centură de baterii”

În copilărie, Devante Cuthbertson era convins că, într-o...

Norvegia deschide noi zone pentru explorări petroliere

Norvegia oferă 37 de noi blocuri pentru explorări...

Coșmarul celor de la Boeing continuă: Accident cu 11 răniți

Incidentul produs în noaptea de 8 spre 9 mai a dus la...

Mitsubishi, condamnată să plătească un miliard de dolari

Producătorul auto japonez Mitsubishi Motors, aliat al...

Xiaomi pregătește trei noi modele de telefoane

Potrivit informațiilor de presă se pare că noile modele...

Noi tensiuni între SUA și China în sectorul tehnologiei

Printre licențele revocate se numără și cele care...

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...


pixel