Austeritate în România? Iohannis: Nu intenționez să accept un nou astfel de experiment
Autor: Mihai Ciobanu | 05 iul 2022, 18:15
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă va fi implementat un plan de austeritate în România, în contextul crizelor multiple cu care ne confruntăm. 

Klaus Iohannis a declarat, marţi seara, într-o conferinţă de presă susţinută la Cotroceni, că România nu va avea un program de austeritate. Preşedintele a amintit de criza din 2008-2009, afirmând că programul de austeritate implementat atunci nu a avut rezultatele dorite şi că nu va fi repetat acest experiment. 

"Nu cred și nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate din motive foarte simple. Am avut criza economică din 2009, 2010, 2011, unde s-a încercat în plan european să se combată criza prin măsuri de austeritate. Rezultatul nu a fost unul bun și nu intenționez să accept un nou experiment de acest tip în România.

Planul pe care îl avem a fost prezentat de către Guvern. Este un plan care a funcționat foarte bine. Guvernul alocă bani suficienți pentru investiții, dispunem și de fonduri europene substanțiale. Vom avea investiții în economie, pachete de sprijin, acolo unde este nevoie. Trebuie să avem răbdare și Guvernul să ia măsurile înțelepte, să sprijine populația vulnerabilă și să vină în sprijinul economiei. Acesta este planul și cu acesta vom trece peste aceste vremuri grele.

Este un plan care până acum a funcționat foarte bine. Guvernul, pe de o parte, alocă bani suficienți pentru investiții și avem mare noroc că dispunem de fonduri europene. investiții. Pe de altă parte, guvernul a venit cu pachete de sprijin succesive pentru a ajuta populația vulnerabilă să treacă mai ușor de șocul creșterii prețurilor. Acestea vor continua. Vom avea investiții semnificative în infrastructură și economie. Vom avea și pachete de sprijin unde e nevoie. E important să ne pregătim pt aceste vremuri care în continuare vor fi complicate. Aceste crize nu au fost generate de noi, ci de alții, în speță de Rusia care a atacat Ucraina. Trebuie să avem răbdare și guvernul să ia măsurile cele mai înțelepte", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

 

Iohannis: România este un actor foarte implicat în politica europeană şi în politica de securitate

 

România este un actor foarte implicat în politica europeană şi în politica de securitate, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Cotroceni. Şeful statului a vorbit de recentele decizii de la Consiliul European şi de la Summitul NATO.

"Ultimele săptămâni au fost foarte intense pentru România și, dacă vorbim despre politica externă și despre politica de securitate a României, pot să spun că au fost săptămâni foarte bune. Dacă ne gândim doar la ultimele două întâlniri mari, care au avut loc săptămâna trecută, Summitul NATO de la Madrid, și cu o săptămână înainte, Consiliul European, cred că ne amintim, majoritatea dintre noi cu plăcere, de rezultatele bune care au fost obținute de România pentru România. N-aș vrea să repet ceea ce am spus și de la Bruxelles, și de la Madrid, dar cred că este potrivit să repet că aceste întâlniri au făcut România mai sigură, mai vizibilă și au dovedit un lucru care a fost discutat de multe ori, și acum cred că răspunsul este pe măsură: România este un actor foarte implicat în politica europeană și în politica de securitate", a afirmat Iohannis. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Fluxul de petrol oprit de ucraineni spre Europa se reia

Rusia se pregătește să reia fluxurile de petrol printr-o...

Rușii caută febril arme pentru războiul cu Ucraina

O navă comercială care face obiectul sancțiunilor...

Un studiu tulburător arată cât de toxică este apa de ploaie

Apa de ploaie de pe Pământ nu poate fi consumată în...

S-a speriat ROBOR de Isărescu? Indicele la trei luni scade

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Alro a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 39%

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de...

Decizii importante pentru români, pe masa Guvernului

Proiectele de acte normative care au fost înscrise pe...

Domino's Pizza s-a făcut de rușine în patria pizzei

Socotelile companiei Domino's Pizza s-au încurcat foarte...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?