REUTERS. Australia își va dubla capacitatea de producție a energiei verzi, la peste 80%, până în 2030

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com
Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com
O serie de investiții ar putea dubla capacitățile de producție a energiei curate din Australia.

Australia va spori cheltuielile în acest sector pentru a susține noi proiecte eoliene, solare și de baterii, a declarat joi ministrul Energiei, Chris Bowen. Guvernul Australian încearcă să atragă tot mai multe astfel de investiții pentru a stabiliza rețeaua energetică, pe măsură ce centralele pe bază de cărbune se închid treptat, arată Reuters.

Ministrul Energiei din Australia nu a dat detalii despre care sunt cheltuielile pe care guvernul le are în vizor pentru acest program, menit să crească producția națională cu 32 de gigawați (GW) din noi unități de producție, adică aproximativ jumătate din capacitatea existentă pe piața națională a energiei electrice.

 

82% până în 2030

 

Măsura vine în contextul în care industria se luptă să îndeplinească obiectivul guvernului de a obține 82% energie regenerabilă până în 2030, față de aproximativ 40% în prezent. Măsura vine în contextul provocărilor legate de extinderea rețelelor de transport a energiei către consumatorii finali, aflați la o mare distanță de unitățile de producție.

"Ne descurcăm bine, dar nu suficient, trebuie să ne descurcăm mai bine pentru a atinge acest obiectiv", a declarat Bowen pentru postul de televiziune ABC.

 

Investiții totale de 6,5 miliarde de dolari

 

Programul, care va fi derulat prin licitație, se extinde pe o schemă pe care guvernul laburist a convenit-o cu statele în decembrie 2022 și care urmărea să stimuleze investiții de cel puțin 10 miliarde de dolari australieni (6,5 miliarde de dolari americani) în proiecte regenerabile.

"Ne aflăm într-o lume foarte competitivă și înfometată de capital, de elemente ale lanțului de aprovizionare, în care fiecare țară se află pe același traseu, ca și noi, trecând la o proporție foarte mare de energie regenerabilă", a declarat Bowen.

Guvernul intenționează să organizeze licitații și să convină asupra veniturilor minime și maxime pentru proiecte. În cazul în care veniturile sunt sub nivelul minim, guvernul va plăti diferența.

"Vrem să ne asigurăm că contribuabilul primește cel mai bun raport calitate-preț, așa că nu vom da semnale ofertanților și vrem ca aceștia să prezinte oferte foarte bune", a declarat Bowen.

Consiliul pentru Energie Curată din Australia, care reprezintă industria energiei regenerabile, a calificat decizia guvernului drept "un angajament semnificativ" care va facilita investițiile necesare pentru tranziția sistemului energetic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik

pixel