Austria are o problemă cu Ungaria însă CJUE dă dreptate Budapestei
Autor: Oana Pavelescu | 30 noi 2022, 19:03
Centrala nucleară de la Paks / Foto: atomeromu.mvm.hu
Centrala nucleară de la Paks / Foto: atomeromu.mvm.hu
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a respins, miercuri, acţiunea Austriei împotriva Ungariei privind centrala nucleară de la Paks.

CJUE a constatat că extinderea centralei nucleare de la Paks respectă toate reglementările UE, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, care se află la Bucureşti, scrie MTI.

Întrebat de presă în pauza întâlnirii miniştrilor de externe ai statelor membre NATO, şeful diplomaţiei ungare a salutat faptul că instanţa europeană cu sediul la Luxemburg a respins acţiunea pe care Austria a iniţiat-o în 2018 şi potrivit căreia aprobarea de către Comisia Europeană a investiţiei de la Paks ar trebui anulată.

Verdictul este o mare victorie pentru Ungaria în ceea ce priveşte securitatea energetică, a spus ministrul, subliniind că Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins acuzaţiile enumerate în acest "atac nefondat".

"Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a afirmat că procesul de autorizare a respectat pe deplin standardele Uniunii Europene", a explicat politicianul maghiar.

Péter Szijjártó a subliniat că Ungaria se asigură cu multă atenţie că investiţia de la Paks îndeplineşte cele mai stricte exigenţe cu privire la protecţia mediului, precum şi alte cerinţe profesionale, deoarece siguranţa reprezintă, în mod evident, cea mai importantă temă la construirea unei centrale nucleare.

Ministrul ungar de externe a subliniat că judecătorii de la Luxemburg au afirmat, de asemenea, că finanţarea investiţiei nucleare respectă pe deplin reglementările europene.

"Atât procesul de autorizare, cât şi finanţarea investiţiei de la Paks au primit undă verde de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene", a spus ministrul maghiar.

"Am reuşit, aşadar, să ne apărăm faţă de încă un atac, am reuşit să înlăturăm încă un obstacol", a adăugat Szijjártó.

Deşi UE nu a impus sancţiuni în domeniul energiei nucleare, "există instituţii, bănci şi chiar ţări care încearcă să blocheze construcţia de la Paks pe tot felul de căi ilegale", a mai adăugat şeful diplomaţiei ungare.

Péter Szijjártó a făcut apel la aceste entităţi să ţină cont de actualul verdict, potrivit căruia investiţia este legală din toate punctele de vedere, şi să nu mai obstrucţioneze proiectul, pentru că este vorba de securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei şi de menţinerea reducerii cheltuielilor cu utilităţile.

Citește și:

Austria anunţă că nu se va opune intrării Croaţiei în Schengen. Ameninţarea cu veto, orientată spre Bulgaria şi România

Austria nu se va opune intrării Croaţiei în Spaţiul Schengen, dă asigurări cancelarul Karl Nehammer.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a afirmat marţi, înainte cu o zi de vizita sa la Zagreb, că Austria nu se va opune aderării Croaţiei la Spaţiul Schengen, transmite agenţia de presă HINA.

''Nu simţim aproape deloc presiunea migranţilor dinspre Croaţia către nord. Întrucât Croaţia îndeplineşte într-o manieră exemplară cerinţele de protecţie a frontierei, nu văd vreo problemă acolo. Ţările sunt votate în mod individual'', a spus Nehammer într-un interviu marţi, potrivit cotidianului austriac Kleine Zeitung.

Publicaţia adaugă că, altfel spus, acest lucru înseamnă că ameninţarea cu veto este orientată spre Bulgaria şi România. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Până la ce nivel va coborî inflaţia în 2023. Prognoza BCR

BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru...

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Florin Jianu: 2023 trebuie să fie anul relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...

Crossuri externe