Austriecii și olandezii se abțin de la votul privind plafonarea prețului gazelor naturale
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Austriecii și olandezii se abțin de la votul privind plafonarea prețului gazelor naturale / Photo by Pixabay
Austriecii și olandezii se abțin de la votul privind plafonarea prețului gazelor naturale / Photo by Pixabay
Potrivit ministrului olandez al energiei, Rob Jetten, Olanda și Austria au fost singurele două țări care s-au abținut de la votul privind noul plafon al prețului gazelor naturale din UE, din cauza îngrijorărilor legate de perturbări majore ale securității energetice și ale piețelor financiare ale UE.

Noul plafon al prețurilor la gaze al UE - așa-numitul mecanism de corecție a pieței - este conceput pentru a limita prețurile excesive la gaze în Europa, însă nu toată lumea este convinsă.

"Rămân îngrijorat de perturbările majore de pe piața europeană a energiei, de implicațiile financiare și, mai presus de toate, sunt îngrijorat de securitatea europeană a aprovizionării", a declarat Jetten, un sceptic pe termen lung al măsurii.

Odată intrată în vigoare, măsura ar urma să limiteze prețurile la principalul centru de tranzacționare a gazelor naturale din UE în cazul în care acestea depășesc 180 de euro pe megawatt-oră (MWh) timp de trei zile lucrătoare consecutive și dacă sunt mai mari decât prețurile globale ale gazelor naturale cu mai mult de 35 de euro pe MWh.

Măsura va fi în vigoare timp de un an și, atunci când va fi declanșată, va limita prețurile gazelor la un anumit nivel, în funcție de prețul mondial al gazului natural lichefiat (GNL).

Germania - un alt sceptic față de această măsură - a sprijinit-o în cele din urmă datorită garanțiilor sporite pentru plafon și a ambiției sporite a legii de însoțire pentru stimularea energiei regenerabile.

Dar Jetten consideră că mecanismul rămâne potențial nesigur și nu rezolvă problema principală care stă la baza problemelor energetice ale Europei.

"Pentru a rezolva criza energetică din Europa, trebuie să economisim energie și să achiziționăm gaze în comun pentru a preveni creșterile puternice ale prețurilor", a declarat Jetten.

Între timp, Jetten s-a declarat mulțumit de faptul că alte două măsuri care fuseseră ținute ostatice de țările pro-plafonare a prețurilor au fost aprobate luni. Acestea vizează accelerarea aprobării achizițiilor comune de gaze și accelerarea implementării energiei regenerabile în Europa prin rezolvarea problemelor legate de autorizații, potrivit Euractiv.

Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, modificată. Care sunt schimbările

Guvernul a modificat, prin Ordonanţă de urgenţă, Legea energiei electrice şi a gazelor naturale.

În ședința de luni, Guvernul României a aprobat Ordonanța de Urgență pentru modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare și a altor acte normative.

„Prin această OUG pe care am adoptat-o astăzi, ne asigurăm de buna funcționare a pieței de transport a energiei electrice din România, astfel încât aceasta să se desfășoare fără dificultăți, mai ales când vorbim despre implementarea unor proiecte majore de infrastructură de transport a energiei electrice. Prin actul normativ adoptat, Ministerul Economiei devine autoritate contractantă pentru activitatea de transport a energiei electrice.Totodată, prin modificarea Legii energiei electrice și a gazelolor naturale, Ministerul Economiei va reprezenta statul român în calitate de expropriator în cazul proiectelor pentru cauze de utilitate publică necesare realizării unor obiective de interes naţional de dezvoltare, modernizare, reabilitare a sistemului naţional de transport al gazelor naturale” a transmis ministrul Florin Spătaru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel