Austriecii și olandezii se abțin de la votul privind plafonarea prețului gazelor naturale

Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Austriecii și olandezii se abțin de la votul privind plafonarea prețului gazelor naturale / Photo by Pixabay
Austriecii și olandezii se abțin de la votul privind plafonarea prețului gazelor naturale / Photo by Pixabay
Potrivit ministrului olandez al energiei, Rob Jetten, Olanda și Austria au fost singurele două țări care s-au abținut de la votul privind noul plafon al prețului gazelor naturale din UE, din cauza îngrijorărilor legate de perturbări majore ale securității energetice și ale piețelor financiare ale UE.

Noul plafon al prețurilor la gaze al UE - așa-numitul mecanism de corecție a pieței - este conceput pentru a limita prețurile excesive la gaze în Europa, însă nu toată lumea este convinsă.

"Rămân îngrijorat de perturbările majore de pe piața europeană a energiei, de implicațiile financiare și, mai presus de toate, sunt îngrijorat de securitatea europeană a aprovizionării", a declarat Jetten, un sceptic pe termen lung al măsurii.

Odată intrată în vigoare, măsura ar urma să limiteze prețurile la principalul centru de tranzacționare a gazelor naturale din UE în cazul în care acestea depășesc 180 de euro pe megawatt-oră (MWh) timp de trei zile lucrătoare consecutive și dacă sunt mai mari decât prețurile globale ale gazelor naturale cu mai mult de 35 de euro pe MWh.

Măsura va fi în vigoare timp de un an și, atunci când va fi declanșată, va limita prețurile gazelor la un anumit nivel, în funcție de prețul mondial al gazului natural lichefiat (GNL).

Germania - un alt sceptic față de această măsură - a sprijinit-o în cele din urmă datorită garanțiilor sporite pentru plafon și a ambiției sporite a legii de însoțire pentru stimularea energiei regenerabile.

Dar Jetten consideră că mecanismul rămâne potențial nesigur și nu rezolvă problema principală care stă la baza problemelor energetice ale Europei.

"Pentru a rezolva criza energetică din Europa, trebuie să economisim energie și să achiziționăm gaze în comun pentru a preveni creșterile puternice ale prețurilor", a declarat Jetten.

Între timp, Jetten s-a declarat mulțumit de faptul că alte două măsuri care fuseseră ținute ostatice de țările pro-plafonare a prețurilor au fost aprobate luni. Acestea vizează accelerarea aprobării achizițiilor comune de gaze și accelerarea implementării energiei regenerabile în Europa prin rezolvarea problemelor legate de autorizații, potrivit Euractiv.

Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, modificată. Care sunt schimbările

Guvernul a modificat, prin Ordonanţă de urgenţă, Legea energiei electrice şi a gazelor naturale.

În ședința de luni, Guvernul României a aprobat Ordonanța de Urgență pentru modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare și a altor acte normative.

„Prin această OUG pe care am adoptat-o astăzi, ne asigurăm de buna funcționare a pieței de transport a energiei electrice din România, astfel încât aceasta să se desfășoare fără dificultăți, mai ales când vorbim despre implementarea unor proiecte majore de infrastructură de transport a energiei electrice. Prin actul normativ adoptat, Ministerul Economiei devine autoritate contractantă pentru activitatea de transport a energiei electrice.Totodată, prin modificarea Legii energiei electrice și a gazelolor naturale, Ministerul Economiei va reprezenta statul român în calitate de expropriator în cazul proiectelor pentru cauze de utilitate publică necesare realizării unor obiective de interes naţional de dezvoltare, modernizare, reabilitare a sistemului naţional de transport al gazelor naturale” a transmis ministrul Florin Spătaru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel