Avem nevoie de un Daeaffson
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Danemarca arată tuturor că, în economia post-industrială, industria alimentară poate fi prosperă. Când alte țări fac tot posibilul să ofere toate facilitățile pentru inovațiile informatice și în IT, țara nordică și-a construit, în zona centrală, un adevărat “Silicon Valley” al industriei alimentare.

Danemarca este o țară mică, în care trăiesc 5,6 milioane de oameni și are costuri foarte mari cu forța de muncă. Cu toatea acestea, Danemarca este un gigant în domeniul agriculturii: fermele daneze adăpostesc 30 de milioane de porci, iar țara s-a impus la nivel global cu mai multe branduri ce țin de industria alimentară.

În zona centrală a țării, ca și în California, inovația plutește în aer, îmbunătățirea productivității fiind un mod de viață. Grupate într-o zonă relativ mică, în ceea ce privește întinderea, pot fi găsite companii foarte mari, adevărate branduri la nivel internațional: Danish Crown, Arla, Rose Poultry și DuPont Danisco.

O mulțime de firme mai mici sunt prezente aici, ca un indicator că zona este foarte propice pentru investiții și un adevărat incubator de idei noi.

Deși industria alimentară, domeniu foarte strict reglementat de autorități, se dovedește a fi arareori un teren propice pentrru antreprenori, în Danemarca afacerile prosperă.

Mai multe companii tinere produc tehnologii inovatoare pentru diferite zone de activitate: LetFarm pentru câmpuri, Bovisoft pentru grajduri, AgroSoft pentru porci, Webstech pentru cereale.

ISI Food Protection se concentrează pe gestionarea organismelor ce alterează mâncarea și otrăvesc solul, InOMEGA3 s-a specializat pe ingrediente alimentare ce conțin acizi grași Omega-3, iar Soy4you dezvoltă alternative la produsele din carne.

În aceeași zonă se află și o colecție de instituții al căror rol este să facă cercetări pentru îmbunătățirea productivității: Centrul danez de cercetări pentru bovine, Centrul pentru cunoștințe în agricultură, Universitatea Tehnică Daneză.

Marile companii construiesc centre pentru dezvoltarea noilor produse. Astfel, un Agro Food Park, susținut de guvern și de industria de profil, în parteneriat public-privat, care activează lângă orașul Aarhus, va avea aproximativ 3000 de angajați, până în 2020.

Valoarea exporturilor de produse alimentare ale Danemarcei a crescut de 4 ori în zece ani, de la 4 miliarde euro în 2001 la 16,1miliarde în 2011, guvernul danez anticipând un avans de încă aproape 7 miliarde euro, până în 2020. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel