Averile primilor bancheri ai Uniunii Europene

Autor: Costin Spoială
Data publicării:
Sediul BCE de la Frankfurt
Sediul BCE de la Frankfurt
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, se numără printre cei 13 membri ai Consiliului guvernatorilor BCE care au depozite de peste 100.000 de euro la o bancă supervizată de instituţia de la Frankfurt, informează Bloomberg. Mario Draghi se numără printre oficialii care în declaraţiile de interese publicate luni au bifat o căsuţă conform căreia au fonduri de peste 100.000 de euro la cel puţin o bancă. Aceste declaraţii de interese sunt obligatorii conform noului cod revizuit de conduită.

Depozitele bancare sunt singurele active financiare deţinute de Draghi, care potrivit declaraţiei sale de interese nu are participanţii relevante la companii sau vehicule de investiţii. În schimb, unii din colegii săi au avut mult mai mult de declarat, cea mai elaborată declaraţie fiind cea a noului guvernator al Băncii Centrale a Belgiei, Pierre Wunsch. Aceste are interese la 13 fonduri separate şi un plan de investiţii, precum şi acţiuni la mai multe start-upuri.

Din cei cinci colegi ai lui Draghi din comitetul executiv al BCE, Benoit Coeure, Yves Mersch şi Peter Praet au declarat că au depozite bancare de peste 100.000 de euro. În plus, Praet, Mersch şi vice-preşedintele Luis de Guindos au menţionat investiţii în fonduri sau acţiuni.

Citește și: Declarație șoc: Ce înseamnă, de fapt, ieșirea din Uniunea Europeană

Toţi guvernatorii băncilor centrale din cele mai mari economii ale zonei euro au avut ceva de declarat. Şeful Bundesbank, Jens Weidmann nu a bifat căsuţa referitoare la depozite bancare de peste 100.000 de euro dar a dezvăluit că are interese în două fonduri de tip ETF (Exchange Traded Fund). Guvernatorul Băncii Italiei, Ignazio Visco, şi omologul său de la Banca Franţei, Villeroy de Galhau, au depozite bancare de peste 100.000 de euro. De asemenea, francezul are acţiuni la compania familiei sale, producător de porţelanuri Villeroy & Boch.

"Codul de conduită consolidează şi armonizează conduita etică, practicile în materie de conformitate şi transparenţă în interiorul Eurosistemului", a subliniat Banca Centrală a Italiei în comunicatul de presă care a însoţit publicarea documentelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock

pixel