Avertisment BIS: Atenție la datoriile ascunse de pe piața valutară

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Care este riscul ascuns
Care este riscul ascuns
Banca Reglementărilor Internaționale (BIS), considerată banca centrală a băncilor centrale, avertizează în legătură cu datoriile ascunse de pe piețele valutare, estimate la 80.000 de miliarde de dolari.

În raportul său trimestrial publicat luni, această instituție cu sediul la Basel, Elveția, a efectuat o analiză aprofundată a sondajului pe care îl desfășoară o dată la trei ani pe piața valutară, exprimându-și îngrijorarea în special cu privire la creșterea pasivelor care nu apar în bilanţ.

Sondajul său trienal, apărut la sfârșitul lunii octombrie, evidențiase din nou dominanța dolarului american pe această vastă piață. Echivalentul a 7,5 trilioane de dolari a fost tranzacționati în medie pe zi în aprilie pe piața valutară, dolarul apărând în 88% dintre tranzacții.

În raportul său trimestrial, BIS a continuat analiza și a detectat posibile riscuri la adresa stabilității sistemului financiar.

BIS, care furnizează băncilor centrale studii privind problemele majore de politică monetară, a evidențiat în special riscul de decontare, adică riscul ca una dintre contrapărți să efectueze o plată, dar să nu primească moneda achiziționată în schimb. Datele sale arată că 2,2 trilioane de dolari în tranzacții valutare pe zi sunt potențial expuse riscului de decontare.

Instituția cu sediul în Elveția este, de asemenea, îngrijorată de creșterea împrumuturilor în dolari în afara bilanțului sub formă de swap, contracte futures și swap valutar. Angajamentele aferente acestor instrumente financiare se ridică la 80.000 de miliarde de dolari, potrivit BSI, care subliniază că acestea nu sunt cuprinse în bilanţ.

Pentru alți investitori decât bănci, aceste datorii sunt estimate la 26.000 de miliarde de dolari, adică dublu față de datoria în dolari înregistrată în bilanţurile lor.

Cu toate acestea, aceste angajamente sunt vulnerabile în cazul unei reduceri drastice de lichiditate pe piețe, notează BIS, care amintește că băncile centrale au fost nevoite să intervină în timpul crizei financiare din 2008, dar și în timpul șocului exercitat de pandemie asupra economiei, în 2020, pentru a asigura lichiditatea dolarului.

„Există [...] un volum gigantic de datorie în dolari extrabilanțiar parțial ascunsă”, a comentat Claudio Borio, șeful departamentului monetar și economic al BRI, citat în comunicatul de presă, care subliniază că această anchetă a făcut posibilă scoaterea la „lumină a unor părți ale piețelor financiare globale care altfel ar trece neobservate”.

Scopul acestui studiu valutar este de a ajuta băncile centrale și participanții la piață să monitorizeze modelele de tranzacționare în schimbare și structura pieței pentru a identifica riscurile care merită o atenție deosebită.

Citește și JPMorgan, UBS și alții se bat pe pensiile chinezilor

Firmele străine de gestionare a activelor din China, printre care JPMorgan, Warburg Pincus și UBS, se pregătesc să își extindă ofertele de pensii, în condițiile în care Beijingul a lansat oficial săptămâna trecută un sistem de pensii private.

China a lansat primul său sistem de pensii private în 36 de orașe, în contextul în care se confruntă cu îmbătrânirea rapidă a populației, permițând persoanelor fizice să deschidă conturi bancare pentru a cumpăra produse de pensie, de la depozite, la fonduri mutuale.

Un trai decent la bătrânețe

Această mișcare a marcat lansarea oficială a versiunii chinezești a IRA, sau Individual Retirement Accounts din SUA, un sistem de pensii private care oferă beneficii fiscale persoanelor care economisesc pentru a-și asigura un trai decent după retragerea din activitatea.

În cadrul noului sistem, lucrătorii casnici locali acoperiți de asigurarea de pensii de stat din China pot participa la planul de pensii privat și pot contribui cu până la 12.000 de yuani (1.680 de dolari) pe an în conturile lor individuale și pot beneficia de avantaje fiscale.

Un sector care ar putea ajunge la 1700 miliarde dolari

Managerii de active la nivel mondial, inclusiv BlackRock și Fidelity, și-au consolidat prezența în China în ultimii ani, atrași în parte de sectorul în plină expansiune al pensiilor private, care se așteaptă să depășească 1.700 de miliarde de dolari până în 2025, de la 300 de miliarde de dolari în prezent.

"În viitor, ne vom completa oferta de produse de pensii prin lansarea unor fonduri care să răspundă cererii investitorilor cu profiluri de vârstă și priorități de pensionare diferite", a declarat Andrew Wang, director general al UBS SDIC Fund Management, un joint venture între UBS și State Development & Investment Corp. din China... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel