Știrile dimineții. Cele mai importante informații la început de zi
Grupaj de știri.
Canete a răspuns întrebărilor jurnaliştilor, care i-au arătat că, în România, nu există o definiţie a consumatorului vulnerabil şi toţi consumatorii casnici plătesc aceleaşi tarife reglementate la electricitate şi gaze. "Cerem statelor membre să elimine preţurile reglementate şi să deschidă piaţa. Înţelegem că pentru consumatorii vulnerabili s-ar putea mai fie nevoie să fie reglementate preţurile o perioadă, iar până la urmă va trebui să asigurăm preţuri mai mici pentru consumatorii vulnerabili. Acesta este unul dintre elementele cele mai importante ale guvernanţei pe care am instituit-o", a răspuns oficialul european.
El a arătat că toate eforturile făcute de fapt urmăresc crearea unei pieţe energetice eficiente, adică să avem concurenţă şi preţuri cât mai mici, toate acestea în avantajul consumatorilor vulnerabili. "În pachetul "Energie curată pentru toţi" am luat foarte în serios situaţia consumatorilor vulnerabili. Nu există o definiţie europeană a consumatorilor vulnerabili, dar am cerut guvernelor să existe o înţelegere clară a ceea ce înseamnă consumator vulnerabil, să monitorizeze sărăcia energetică a cetăţeanului şi să ia măsuri pentru a se reduce nivelul de sărăcie energetică din UE", a spus oficialul european.
Citește și: Comisar UE: Fără modificări retroactive la suportul pentru energiile regenerabile
Potrivit lui Canete, o mare problemă o reprezintă pierderile de energie ale clădirilor în care locuiesc oamenii săraci. "Trebuie deci să luăm măsuri mai ales pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor. De obicei, consumatorii vulnerabili locuiesc în clădiri care nu au izolaţie şi consumă foarte multă energie. Prin urmare, am discutat acest lucru în cadrul politicilor de eficienţă energetică şi ne-am gândit la problema locuinţelor. Obiectivul tuturor măsurilor este să oferim preţuri mici", a repetat comisarul.
Iniţial, OUG 114/2018 a prevăzut plafonarea la 68 de lei pe MWh a preţului gazelor de producţie internă pentru toată piaţa, iar, săptămâna trecută, Guvernul a modificat ordonanţa şi că au rămas plafonate cantităţile de gaze pentru consumatorii casnici şi pentru CET-uri.
Aceasta după ce, la începutul lunii martie, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României, arătând că prevederile OUG 114/2018 încalcă directivele europene din domeniul gazelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de știri.
Adrian Voican, vicepreședintele...
Banca Europeană de Investiții (BEI) aprobă finanțări de...
Patru senatori americani, doi...
Grupul MVM (Magyar Villamos Művek), a doua cea mai mare...
Adrian Voican, vicepreşedinte...
Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service...
Bursa de la Bucureşti a închis...
Nu există riscul ca o poluare...
Conform tradiției din SUA, noul...
Compania Helsing lansează...
SUA impune sancțiuni împotriva...
Revolut Bank UAB anunță că a...
Banca Națională a României a...
Bursa de la Bucureşti a deschis cu scăderi pe...
Ucraina acuză Rusia pentru un...
Un nou pas în era...
Banca Centrală Europeană (BCE)...
Prognoze optimiste pentru 2025
Cotaţiile la cacao au atins...
James Dyson, inventatorul...
Adrian Voican, vicepreşedinte...
Decizia vine pe fondul crizei...
Într-o încercare disperată de a-și redresa poziția pe...
Un pas istoric pentru...
Iată principalele puncte de...