Avertisment oficial: Economia mondială riscă recesiunea în 2023
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Banca Mondială avertizează: Economia mondială ar putea intra în recesiune în 2023.

Banca Mondială (BM) a înrăutăţit estimările privind avansul economiei mondiale în acest an la niveluri aflate în pragul recesiunii pentru multe ţări, în urma intensificării impactului majorărilor de dobânzi, a continuării războiului Rusiei în Ucraina şi a încetinirii motoarelor de creştere a economiei, transmite Reuters.

În raportul "Perspective Economice Globale" (Global Economic Prospects), instituţia financiară globală previzionează o creştere de 1,7% a economiei mondiale în 2023, cel mai lent ritm din ultimele aproape trei decenii, în afară de recesiunile din 2009 şi 2020. În iunie, Banca Mondială previziona o creştere a PIB-ului global de 3% în acest an.

Încetinirea semnificativă în economiile avansate ar putea prefigura o nouă recesiune globală în 2023, la mai puţin de trei ani de la cea din 2020. Banca Mondială a înrăutăţit la 0,5% estimările privind creşterea economiei zonei euro şi a Statelor Unite în 2023.

"Ţinând cont de condiţiile fragile economice, orice evoluţii adverse - cum ar fi o inflaţie peste aşteptări, reapariţia pandemiei de COVID-19 sau escaladarea tensiunilor geopolitice - ar putea împinge în recesiune economia mondială", avertizează Banca Mondială.

Perspective sumbre sunt în special pentru pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare (EMDE), afectate de povara datoriilor, deprecierea monedelor lor şi încetinirea creşterii veniturilor şi a investiţiilor.

"Slăbiciunea creşterii economiei şi a investiţiilor se adaugă problemelor din sistemul de educaţie şi sănătate, dificultăţilor legate de infrastructură, schimbărilor climatice şi sărăciei", a avertizat preşedintele BM, David Malpass.

China, a doua economie mondială, ar urma să înregistreze o creştere de 4,3% în 2023, cu 0,9 puncte procentuale sub previziunea din iunie, din cauza perturbărilor provocate de COVID şi a cererii externe reduse, se arată în raport.

Unele presiuni inflaţioniste încep să se atenueze, pe fondul preţurilor mai scăzute la energie şi materii prime, dar, a avertizat Banca Mondială, sunt ridicate riscurilor unor noi perturbări în aprovizionare şi ar putea persista nivelul ridicat al inflaţiei. Aceste evoluţii ar putea determina băncile centrale să majoreze dobânzile, mai mult decât se estimează în prezent, înrăutăţind evoluţia economiei mondială, se arată în raport.

Instituţia financiară globală a cerut majorarea sprijinului de la comunitatea internaţională pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să facă faţă şocului provocat de preţurile ridicate la alimente şi energie şi riscului sporit de criză a datoriilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel