Avertisment pentru utilizatorii europeni de oţel
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Importurile de oţel în Europa au crescut semnificativ în trimestrul trei din 2018, ca rezultat al tarifelor vamale impuse de SUA, în special cele din Turcia, ameninţând producătorii europeni de oţel, în condiţiile în care cererea pe continent încetineşte, se arată într-un raport al Asociaţiei Europene a Producătorilor de Oţel (Eurofer). 

Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie, iar începând cu 1 iunie sunt aplicate şi producătorilor din UE. Analiştii subliniază că, deşi până acum aceste tarife au avut efecte directe reduse, incertitudinea pe care au generat-o este posibil să fi condus deja la diminuarea investiţiilor.

Consumul de oţel în UE va creşte cu 2,2% anul acesta şi cu 1,1% anul viitor, previzionează Eurofer. Instituţia avertizează că tensiunile comerciale cu SUA şi reducerea cererii pe plan global înrăutăţeşte perspectivele pentru utilizatorii europeni de oţel. Karl Tachelet, directorul comercial al Eurofer, a explicat că tarifele vamale au dus la o creştere de aproximativ 40% a preţului oţelului din SUA, astfel încât producătorii europeni încă pot vinde oţel pe acea piaţă.

"Problema este cât de mult timp preţurile din SUA vor rămâne ridicate. Va exista o anumită corecţie şi când preţurile vor scădea taxele vamale vor fi mult mai prohibitive", a averatizat oficialul.

În august, preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că în cazul Turciei Washingtonul va aplica tarifele vamale de 50% la importurile de oţel şi de 20% la importurile de aluminiu. În consecinţă, Turcia nu va mai putea vinde oţel dincolo de Atlantic, piaţa ei internă încetineşte, astfel încât va avea la dispoziţie o cantitate mai mare de oţel pentru piaţa UE.

"Ei vor face orice să exporte oţel în UE", a apreciat Jeroen Vermeij, director în cadrul Eurofer. Rusia, un exportator tradiţional de oţel către Turcia, are nevoie de noi pieţe unde să-şi exporte produsele, apreciază Eurofer.

În trimestrul trei din 2018, consumul de oţel a crescut cu doar 0,6%, dar importurile au urcat cu 10%, iar în prezent importurile reprezintă aproximativ 25% din piaţa UE, estimează Eurofer. Cel mai mult au crescut importurile din Turcia (57%) şi Rusia (56%), în primele nouă luni din acest an. Printre membrii Eurofer se află ArcelorMittal, ThyssenKrupp şi Tata Steel Europe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel