Avertismentul Băncii Centrale Europene: Inflația nu a depășit vârful
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Christine Lagarde președintele Băncii Centrale Europene / Foto: FMI
Christine Lagarde președintele Băncii Centrale Europene / Foto: FMI
Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a văzut „semne de moderație” în inflația de bază din zona euro, dar a subliniat că este prea devreme să se creadă că s-a depășit momentul de vârf, potrivit Reuters.

Declarațiile şefului BCE vor consolida așteptările pieței că, în ciuda încetinirii ratei de creștere an inflației, vor urma noi majorări ale dobânzilor în iunie și iulie.

"Cele mai recente date disponibile sugerează că indicatorii privind presiunile inflaţioniste rămân ridicaţi şi, deşi există unele semne de moderare, nu există o dovadă clară că inflaţia de bază a atins nivelul de vârf", a declarat Lagarde, în Parlamentul European.

Rata anuală an inflației în zona euro a scăzut până la 6,1% în mai 2023, de la un nivel de 7% în aprilie, conform unei estimări preliminare publicate de Eurostat. Când vine vorba de inflație, Eurostat an anunțat o sumă mai mică decât estimările analiștilor, care anticipau o stagnare la 6,3%.

În conformitate cu datele furnizate de Eurostat, inflația de bază, sau inflația care rămâne după eliminarea prețurilor volatile, cum ar fi energia și alimentele, a scăzut și ea în mai până la 5,3%, de la 5,6% în aprilie. Acest lucru a fost, de asemenea, sub estimările analiștilor care anticipau un avans de 5,5%. La elaborarea deciziilor de politică monetară, Banca Centrală Europeană urmărește cu atenție indicatorul inflației de bază.

Dezbaterea cu privire la necesitatea unor majorări suplimentare ale dobânzilor a fost alimentată de aceste date. Pentru a împiedica creșterea accelerată a prețurilor, Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de politică monetară cu 375 de puncte de bază în ultimele 12 luni, până la 3,25%. La următoarea şedință de politică monetară din 15 iunie, instituția de la Frankfurt s-a angajat practic la o nouă majorare cu alte 25 de puncte de bază. Guvernatorii băncilor centrale din Germania, Țările de Jos și Irlanda sunt printre cei mai importanți membri ai consiliului guvernatorilor al Bancii Centrale Europene (BCE), care au discutat chiar și o nouă majorare în luna iulie. Cu toate acestea, toată lumea este de acord că perspectivele pentru viitor sunt prea neclare pentru a se angaja.

În plus, Luis de Guindos, vicepreședintele Băncii Centrale Europene, a afirmat că, în ciuda faptului că guvernanții zonei euro au efectuat cea mai mare parte a ciclului lor de înăsprire a politicii monetare în efortul de a reveni la obiectivul pe termen mediu de 2%, ciclul nu s-a încheiat încă.

Lagarde a recunoscut că efectele recentelor majorări ale dobânzilor „încep să se materializeze” și, cel mai probabil, „se vor întări în următorii ani”.

Cu toate acestea, directorul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE) a susținut linia BCE că dobânzile ar trebui să fie crescute din nou „la niveluri suficient de restrictive” pentru an ajunge la obiectivul pe termen mediu de 2% pentru inflație. În consecință, „dobânzile vor fi menținute la acele niveluri atât timp cât este necesar”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel