"Pe fondul ştirilor pozitive privind reducerea preţului gazului metan care a condus la reducerea ratelor de inflaţie peste aşteptările pieţei şi revizuirea în sens crescător a proiecţiilor de creştere economică atât în economiile dezvoltate, cât şi în ţările emergente, indicatorii de încredere au înregistrat creşteri generalizate. În aceste condiţii, şi Indicatorul de Încredere al Asociaţiei CFA România şi-a continuat creşterea şi în luna ianuarie, ambele sale componente înregistrând o majorare de peste 5 puncte", a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România.
Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei, transmis marţi Agerpres, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a ajuns la valoarea de 43,3 puncte, această situaţie fiind datorată pe de o parte majorării cu 6,3 puncte a componentei de condiţii curente şi pe de altă parte a creşterii, cu 5 puncte, a componentei de anticipaţii.
De asemenea, rata anticipată a inflaţiei, pentru orizontul de 12 luni, s-a redus la o singură cifră, până la o valoare medie de 9,18%, estimează analiştii CFA România.
În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, 80% dintre participanţii la sondajul CFA România anticipează o depreciere a leului, în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor, pentru orizontul de şase luni, a intrat sub valoarea de 5 lei pentru un euro (4,9759 lei pentru un euro), în timp ce, pe 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0215 lei pentru un euro.
Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 11 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
Cercetarea se efectuează în ultima săptămâna a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.
Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA).
În prezent, organizaţia are 250 de membri, deţinători ai titlului de CFA. Comunitatea CFA mai cuprinde şi aproximativ 100 de candidaţi la unul dintre nivelurile de examinare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...