Avertismentul specialiştilor: Euro va trece pragul de 5 lei. Cum vor evolua cursul valutar şi inflaţia în următoarele 12 luni
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Curs valutar. Foto: Pexels.com
Curs valutar. Foto: Pexels.com
Indicatorul de Încredere Macroeconomică, realizat de Asociaţia CFA România, s-a majorat cu 5,4 puncte, în luna ianuarie a acestui an, până la valoarea de 43,3 puncte, iar anticipaţiile pentru cursul de schimb relevă o depreciere a leului faţă de euro, cu o valoare de peste 5 lei, respectiv o rată a inflaţiei de 9,18%, în următoarele 12 luni.

"Pe fondul ştirilor pozitive privind reducerea preţului gazului metan care a condus la reducerea ratelor de inflaţie peste aşteptările pieţei şi revizuirea în sens crescător a proiecţiilor de creştere economică atât în economiile dezvoltate, cât şi în ţările emergente, indicatorii de încredere au înregistrat creşteri generalizate. În aceste condiţii, şi Indicatorul de Încredere al Asociaţiei CFA România şi-a continuat creşterea şi în luna ianuarie, ambele sale componente înregistrând o majorare de peste 5 puncte", a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România.

Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei, transmis marţi Agerpres, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a ajuns la valoarea de 43,3 puncte, această situaţie fiind datorată pe de o parte majorării cu 6,3 puncte a componentei de condiţii curente şi pe de altă parte a creşterii, cu 5 puncte, a componentei de anticipaţii.

De asemenea, rata anticipată a inflaţiei, pentru orizontul de 12 luni, s-a redus la o singură cifră, până la o valoare medie de 9,18%, estimează analiştii CFA România.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, 80% dintre participanţii la sondajul CFA România anticipează o depreciere a leului, în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor, pentru orizontul de şase luni, a intrat sub valoarea de 5 lei pentru un euro (4,9759 lei pentru un euro), în timp ce, pe 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0215 lei pentru un euro.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 11 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Cercetarea se efectuează în ultima săptămâna a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA).

În prezent, organizaţia are 250 de membri, deţinători ai titlului de CFA. Comunitatea CFA mai cuprinde şi aproximativ 100 de candidaţi la unul dintre nivelurile de examinare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI încearcă să calmeze "optimismul exagerat" al pieţelor

Fondul Monetar Internaţional a transmis un avertisment...

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...

Șeful Stellantis își apără salariul de 36,5 milioane de euro

”Ca un jucător de fotbal, există un contract”, a...

Incendiu de proporții la Bursa de la Copenhaga

Un incendiu care a devastat vechea clădire a bursei de...


pixel