Urmărește dezbaterea live

Avertizări meteo de ploi torențiale, vijelii și caniculă! Un sfârșit de lună furtunos
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vor fi de toate
Vor fi de toate
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai mute atenționări meteo Cod portocaliu și galben de ploi torențiale, vijelii și caniculă.

Avertizarea meteo Cod portocaliu este valabilă pentru 28 iulie, până la ora 23:00. În Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40...60 l/mp.

A fost emis și un Cod galben, valabil până mâine dimineață la ora 06:00. În intervalul menționat, în Oltenia, local în Muntenia, sudul Moldovei și al Banatului, sudul și estul Transilvaniei și nordul Dobrogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină.

Disconfort termic

A doua avertizare meteo Cod galben este valabilă în intervalul 28 și 29 iulie, când valul de căldură se va menține în vestul și local în sudul țării. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, îndeosebi în după-amiaza zilei de vineri (29 iulie). În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade.

Sâmbătă (30 iulie) disconfortul termic va fi ridicat în majoritatea regiunilor, local va fi caniculă, iar din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va accentua mai întâi în vest și nord-vest, apoi treptat și în restul teritoriului.

Într-o intervenție la Antena3, directorul ANM, Elena Mateescu, a atras atenția că, ”ultimele zile din luna lui Cuptor vor fi caracterizate în continuare, mai ales sâmbătă de un disconfort termic ridicat în majoritatea regiunilor. Vorbim iar de caniculă, pentru că temperaturile maxime vor atinge și depăși 35-36 de grade, dar din a doua parte a zilei, instabilitatea atmosferică va fi în accentuare în partea de vest, nord-vest, apoi treptat și în restul țării".

Prăpăd la Padina 

Între timp, comuna Padina din Buzău a fost distrusă de rafalele violente. Furtuna puternică din judeţul Buzău a venit după o zi cu temperaturi caniculare de aproape 40 de grade celsius. La orele serii, în doar 15 minute o vijelie puternică a făcut ravagii la Padina. Zeci de copaci au fost doborâţi, acoperişul unei case a fost smuls, iar pereţii unei case în construcţii au căzut.

Citește și Prețuri false. Mega Images a primit o amendă de aproape 2 milioane euro

Fără o legătură directă cu meteo, dar de interes pentru români.

Consiliul Concurenţei a sancţionat Mega Image cu amendă în valoare de 10,08 milioane lei (aproximativ două milioane euro) pentru furnizarea de informaţii inexacte privind preţurile unor produse de bază, precum uleiul de floarea-soarelui, conform unui comunicat al autorităţii pentru concurenţă, remis, joi, AGERPRES.

Autoritatea de concurenţă a solicitat marilor retaileri, în cadrul unei cercetări de piaţă, o serie de informaţii referitoare la preţul mediu săptămânal de achiziţie şi de vânzare la raft pentru anumite produse de bază şi a constatat că există anumite neconcordanţe în răspunsul transmis de Mega Image, se menţionează în comunicat.

Astfel, spre exemplu, în cazul preţului mediu lunar al uleiului de floarea-soarelui de 1 litru, din prima parte a acestui an, rezulta că Mega Image practica cel mai mic preţ la raft dintre retailerii analizaţi, de 3,69 de lei/litru, preţ afişat şi în aplicaţia Monitorul Preţurilor. Produsul nu se regăsea, însă, în magazine la preţul indicat.

"Prin transmiterea de informaţii greşite, Mega Image a indus în eroare autoritatea de concurenţă, dar şi consumatorii care folosesc Monitorul Preţurilor Produselor Alimentare pentru a afla unde pot găsi preţurile cele mai mici pentru produsele dorite. Am sancţionat compania pentru nerespectarea procedurilor impuse de lege şi, de asemenea, vom fi atenţi ca românii care utilizează platforma online să aibă acces, în continuare, la preţurile corecte transmise de companii", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel