Avioane de luptă: Japonia a iscat o adevărată revoluție în industria apărării

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Se anunță ceva nemaipomenit
Se anunță ceva nemaipomenit
Obișnuit de zeci de ani să cumpere majoritatea avioanelor sale de război din Statele Unite, Tokyo încearcă să obțină o anumită independență industrială, confirmând în același timp apropierea sa de marea alianță AUKUS, condusă de Washington, Londra și Canberra.

Pe piața de apărare este o mică revoluție. Obișnuită de zeci de ani să cumpere majoritatea avioanelor sale de luptă, aproape la cheie, de la aliatul și protectorul său american, Japonia a anunțat vineri că își va dezvolta viitorul avion de luptă în strânsă cooperare cu Marea Britanie și Italia. "Chiar dacă zvonul circula de câteva luni, aceasta este o adevărată surpriză pentru cei din industria de resort", a comentat un om de afaceri nipon. 

Viitorul avion va fi rezultatul unei fuziuni între programul "F-X", lansat recent în 2020 de Mitsubishi Heavy Industries (MHI), și programul "Tempest", derulat în prezent de BAE Systems. Acesta este destinat să înlocuiască flota japoneză F-2 îmbătrânită și flota Eurofighter Typhoon din Marea Britanie și Italia până în anul de 2040, scrie Les Echos. 

Un aparat multifuncțional

Capabil să combine misiuni de luptă aeriană și de atac la sol, precum și operațiuni de recunoaștere și de colectare de date, noul avion va trebui să încorporeze toate noile tehnologii disponibile pe piață pentru a putea concura cu aparatele dezvoltate de celelalte mari puteri regionale, precum China și Rusia, care devin din ce în ce mai agresive.

Printre altele, viitorul avion de luptă invizibil ar trebui să fie capabil să piloteze drone cu ajutorul inteligenței artificiale sau să transporte tunuri cu microunde ce pot scoate din funcțiunea echipamentele electronice ale inamicilor. Deoarece nu dispun de toate aceste tehnologii, MHI și BAE Systems vor apela la mai multe companii pentru a construi noile lor aeronave.

Independența

Compania italiană Leonardo S.p.A. va veni în acest proiect cu senzorii și avionica sa. Rolls Royce din Marea Britanie, IHI din Japonia și Avio Aero din Italia vor proiecta motoarele avionului. "Va fi loc pentru zeci de parteneri, chiar și pentru marile grupuri americane", spune o sursă din Tokyo.

Statele Unite nu au văzut anunțul acestui parteneriat ca pe o înfrângere. De altfel, americanii au fost consultați, cu mult timp înainte, de guvernul conservator al premierului Fumio Kishida și și-au dat acordul pentru aliatul lor japonez, care încearcă să obțină puțină independență industrială. Subliniind tensiunile în creștere din relațiile cu China și Coreea de Nord, Japonia, care se pregătește să majoreze considerabil bugetului pentru apărare, visează de mult timp să poată dezvolta propriul avion de luptă, așa cum a făcut-o în timpul celui de-al Doilea Război Mondial cu "Zero".

Sprijin american

După ce și-a lansat noul program de dezvoltare "F-X" în 2018, Tokyo a propus în mod firesc companiei Lockheed Martin, care i-a furnizat în special avioanele F-35, să lucreze împreună cu MHI. Dar gigantul american a fost reticent în a se lansa într-un proiect nou în parteneriat cu grupurile nipone și s-a oferit să furnizeze avioane hibride fără a împărtăși tehnologiile cheie. Un scenariu care nu a mulțumit guvernul japonez, care nu a luat niciodată în considerare posibilitatea de a se alătura programului concurent franco-german de avioane de luptă. "Având în vedere disputele dintre Airbus și Dassault, era imposibil să le oferim ceva", a declarat o sursă franceză.

Washingtonul este acum încântat să vadă cum Japonia își trezește industria de apărare și își unește forțele cu Londra într-un acord care aduce Tokyo și mai aproape de noua alianță AUKUS, construită de Statele Unite, Regatul Unit și Australia pentru a răspunde la creșterea uneori agresivă a puterii Chinei în Indo-Pacific.

Citește și Buget uriaș. Noul bombardier strategic al SUA: Nimic nu-l întrece VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel