”Înainte de toate aș vrea să fac o scurtă radiografie a ceea ce înseamnă piața imobiliară în România și în București, pentru a înțelege un pic factorii în care ne aflăm în momentul de față. Povestea aceasta cu greutatea de a obține documentația necesară este doar un factor din întreg ansamblul. Peste acesta se mai suprapun o serie de fatori destul de importanți, cum ar fi inflația, lipsa finanțărilor, pentru că inflația a dus la lipsa finanțărilor de către bănci și fonduri de investiții, lipsa forței de muncă, un factor extrem de acut pentru noi, având în vedere că vine și PNRR-ul acum. Va exista o competiție majoră în selectarea forței de muncă între stat și privat”, a spus Lucian Azoiței.
”Un alt factor de stres, din punctul meu de vedere, este războiul din Ucraina, care a determina capitalul străin, care este, de fapt, important și care ne ajută să creștem în București, a plecat sau stă în expectativă, așteptând variația și evoluția pieței”, a continuat vorbitorul, amintind că, ”în industria noastră, ciclurile industriale sunt destul de mari, pentru că vorbim de trei până la cinci ani, or peste tot acest lucru s-a suprapus cu dificultatea de a obține autorizațiile și documentațiile urbanistice.
Chestiunea este următoarea: Bucureștiul este, în momentul de față, un oraș al serviciilor. Noi nu mai suntem un oraș unde se produce ceva. Nu mai există fabrici, uzine, lucruri de tipul acesta, discutăm numai de acoperișuri pentru zona de servicii: fie ele birouri, mall-uri, școli sau spitale. Tot ceea ce înseamnă valoare adăugată în București este dată de o dezvoltare imobiliară. Ca dezvoltatori imobiliari, noi suntem niște agregatori care, împreună cu partenerii noștri din administrația locală, colectăm practic această cerere de la piață și o transmitem mai departe pe orizontală: că este vorba de bănci, că este vorba de administrația locală sau centrală, că este vorba taxe și impozite. Deci, noi nu suntem decât niște persoane care transferă cererea dintr-o parte în cealaltă.
În momentul de față, partenerul nostru principal care este administrația locală constată, din ce văd că spune Primarul general, că există o mare problemă legată de modul cum se emit aceste documentații urbanistice, de legalitatea lor, de modul de obținere și așa mai departe, și a luat decizia de a face un pic de ordine, de a trage o linie, dacă vreți, și de a porni dintr-un moment zero. OK! Acceptăm această situație, ne dorim și noi să avem un oraș bine construit și bine făcut. Noi trăim în România, eu am copii care trăiesc aici și mă interesează viitorul lor.
Nuanța care intervine este că noi, ca dezvoltatori care încercăm să dezvoltăm proiecte mari, proiecte care să schimbe fața orașului, proiecte care sunt verzi sau care schimbă un pic paradigma”, a spus Azoiței, dând exemplul unui proiect care își propune să tranforme o zonă industrial poluată într-o zonă urbană.
Dar, a continuat Founder & CEO, Forty Management, ”noi nu putem să dezvoltăm acest proiect în România, pentru că este necesar un PUZ. Știți cu toții că, în momentul de față, orice investiție pe care o vedeți, fie că e vorba de un gard, de o școală, de un spital, de o investiție în infrastructură urbană, are nevoie de un PUZ. În ultimii doi ani, Consiliul general al Municipiului București nu a aprobat nici un PUZ. Tot ce vedeți pe stradă în momentul de față, se construiește datorită faptului că există documentații urbanistice care vin din trecut. În următorii doi-trei ani, motorul acesta fiind gripat, foarte greu vom mai putea construi. Dar vine și PNRR-ul și vom dori să contruim cu cineva”, a subliniat Lucian Azoiței.
Urmărește întreaga intervenție aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...