Banca Angliei ar putea reduce ratele dobânzilor la următoarea ședință din august
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Banca Angliei / sursa foto: Pexels.com / Sofía Marquet
Banca Angliei / sursa foto: Pexels.com / Sofía Marquet
Un fost membru al consiliului Băncii Angliei (BoA) spune că în curând banca centrală va începe o serie de reduceri a ratelor dobânzilor de politică monetară.

Banca Angliei va reduce ratele dobânzilor "probabil în august", atât timp cât datele privind inflația și salariile se aliniază previziunilor din luna mai ale Comitetului de politică monetară (MPC), a declarat joi un fost membru MPC, conform Reuters.

"Ei au semnalat în mod clar că sunt dispuși să reducă dobânzile în curând dacă datele sunt în regulă", a declarat Michael Saunders, membru al MPC la Banca Angliei (BoE) între 2016 și 2022, la Reuters Global Markets Forum.

"Dacă este așa, m-aș aștepta ca restul membrilor interni (ai BoE MPC) să acționeze în bloc pentru a vota pentru o reducere", a spus Saunders, adăugând că banca centrală a făcut suficient pentru a pregăti piețele. MPC este alcătuit din nouă membri, cinci din cadrul BoE și patru din afara băncii centrale.

Săptămâna trecută, BoE a menținut neschimbată rata dobânzii la 5,25%, maximul ultimilor 16 ani, înainte de alegerile naționale din 4 iulie, unii factori de decizie afirmând că decizia de a nu reduce ratele a fost "fin echilibrată".

Saunders, consilier principal la Oxford Economics, se așteaptă ca piețele să fie ușurate de o victorie largă a Partidului Laburist în alegeri, spunând: "Piețelor și investitorilor nu le va părea rău să vadă sfârșitul guvernului conservator".

El a declarat că Partidul Laburist - care conduce detașat în sondajele de opinie - va prezenta probabil planuri de cheltuieli dure pentru următorii câțiva ani în bugetul său din toamnă, dar nu se așteaptă să fie incluse creșteri majore de taxe, altele decât "măsuri modeste", cum ar fi taxele pentru școlile private.

"Apoi, cu condiția ca economia să fie în regulă, ei vor adăuga treptat la planurile lor de cheltuieli publice în anii următori, rămânând în același timp în cadrul regulilor fiscale", a spus el.

Saunders nu crede că o eventuală victorie a Partidului Laburist va avea un impact asupra traiectoriei politicii monetare a BoE.

În opinia sa, BoE va reduce ratele de șapte ori, cu câte 25 de puncte de bază (bps), până la sfârșitul anului 2025, plasând rata dobânzii cash "aproape" de rata sa neutră de 3,5%.

"Mă aștept la două-trei reduceri în acest an, restul anul viitor - din nou, depinde puțin de datele lunare", a spus el.

Așteptările pieței privind reducerile ratelor s-au diminuat semnificativ în cursul acestui an, în prezent fiind prevăzute doar două reduceri de 25 de puncte de bază pentru 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

40.000 de firme, radiate în primele cinci luni ale anului

Informaţii oficiale de la Registrul Comerţului.

RO e-TVA. Principalele modificări decise de Guvern

Vineri a fost adoptată de către Executiv o ordonanţă de...

Întârziere de 300 de minute pentru un tren CFR

Întârziere de cinci ore pentru trenul Timișoara Nord –...

Boloș vrea să colecteze 120 mld. de lei din TVA

România are prevăzut să colecteze la bugetul de stat...

Bursa de la București a închis în creștere ședința de vineri

BVB a închis pe verde ultima zi de tranzacții a...


pixel