Banca centrală a Canadei, mesaj calm în timp ce restul lumii se pregătește de recesiune
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Royal Bank of Canada
Royal Bank of Canada
Semnalul dat de banca centrală a Canadei este unul liniștitor.

Inflația, deficitul de forță de muncă și creșterea ratelor dobânzilor vor împinge economia canadiană într-o recesiune moderată anul viitor, potrivit Royal Bank of Canada. 

Economia ar urma să se contracte în ritm anualizat cu 0,5% în al doilea și al treilea trimestru din 2023, potrivit noilor previziuni ale economiștilor de la cea mai mare bancă din Canada. Creșterea va fi în medie de 0,8% anul viitor, față de 3,7% în acest an.

Recesiunea va fi moderată și de scurtă durată în raport cu standardele istorice și poate fi inversată odată ce inflația se va stabiliza suficient de mult pentru ca băncile centrale să reducă ratele, au declarat economiștii RBC într-o notă publicată joi. 

"Deși ratele mai mari vor împinge, din punct de vedere tehnic, Canada spre o contracție, Royal Bank of Canada nu are acum altă opțiune decât să acționeze", se mai spune în nota oficială. "Inflația a fost prea puternică pentru prea mult timp și începe să se strecoare în așteptările pe termen mai lung ale întreprinderilor și consumatorilor". 

La începutul acestei săptămâni, sondajele trimestriale ale băncii centrale în rândul executivilor și consumatorilor au arătat că așteptările privind inflația în următorii doi ani au atins un nivel record în Canada: 78% dintre întreprinderi se așteaptă ca indicele prețurilor de consum să depășească 3% în următorii doi ani.

Numărul de birouri vacante din Toronto a atins un nivel record din cauza temerilor legate de recesiune 

În timp ce canadienii continuă să alimenteze o redresare în sectorul călătoriilor și al ospitalității, iar prețurile mai mari ale materiilor prime au stimulat industriile minieră și energetică, creșterea prețurilor taie din puterea de cumpărare a gospodăriilor.

Întreprinderile se luptă să găsească lucrătorii necesari pentru a se extinde, în timp ce piața imobiliară alunecă în unele regiuni - prețurile din Toronto au scăzut cu 11% în patru luni. 

Pe măsură ce contracția economică se va desfășura în 2023, rata șomajului din Canada va crește probabil cu aproximativ 1,5 puncte procentuale, ajungând la 6,6%, au declarat Fan și Janzen, adăugând că nu va dura mult timp pentru a se remedia această slăbiciune în 2024 și ulterior. 

Citește și: BNR: Inflaţia va continua să crească până la mijlocul trimestrului III

Rata anuală a inflaţiei va continua să crească până la mijlocul trimestrului III, transmite BNR.

Rata anuală a inflaţiei va continua să crească până la mijlocul trimestrului III, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit, urcând astfel moderat peste valorile prognozate în luna mai pe orizontul scurt de timp, potrivit Băncii Naţionale a României.

"Determinante pentru înrăutăţirea perspectivei apropiate a inflaţiei sunt dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de preţurile combustibililor, gazelor naturale şi energiei electrice - chiar şi în contextul aplicării schemelor de sprijin şi al manifestării unor efecte de bază - precum şi de preţurile alimentelor procesate, în principal sub influenţa ascensiunii mai puternice a cotaţiilor ţiţeiului, produselor energetice şi ale mărfurilor agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor asociate. Efecte inflaţioniste suplimentare sunt aşteptate şi de pe segmentul preţurilor administrate, inclusiv ca urmare a scumpirii biletelor CFR, precum şi de pe cel al produselor din tutun, pe fondul majorării accizei specifice", avertizează banca centrală într-un comunicat transmis miercuri după şedinţa Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară.

Incertitudini sunt totuşi asociate impactului prezumat, dar şi duratei, schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie şi combustibili. Totodată, riscuri notabile continuă să vină din evoluţia cotaţiilor produselor energetice, precum şi din persistenţa blocajelor în lanţuri de producţie şi aprovizionare, în contextul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor asociate, cărora li se alătură cele decurgând din măsurile anunţate recent vizând creşterea veniturilor bugetare.

"Prelungirea războiului din Ucraina şi extinderea sancţiunilor impuse Rusiei generează însă incertitudini şi riscuri considerabile la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, prin efectele posibil mai mari exercitate, pe multiple căi, asupra puterii de cumpărare şi încrederii consumatorilor, precum şi asupra activităţii, profiturilor şi planurilor de investiţii ale firmelor, dar şi prin potenţiala afectare mai severă a economiei europene/globale şi a percepţiei de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanţare", arată BNR.

Absorbţia fondurilor europene, în special a celor aferente programului Next Generation EU, este condiţionată de îndeplinirea unor ţinte şi jaloane stricte în implementarea proiectelor aprobate, fiind însă esenţială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziţiei energetice, dar şi pentru contrabalansarea, cel puţin parţială, a impactului contracţionist al şocurilor pe partea ofertei, amplificate de războiul din Ucraina şi de sancţiunile asociate, precum şi a efectelor consolidării fiscale. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel