Anul trecut, Banca Rusiei a inversat treptat majorarea în regim de urgenţă a dobânzii de politică monetară până la 20%, decisă la finele lunii februarie după declanşarea invaziei din Ucraina. Însă în ultimele luni a menţinut neschimbat costul creditului, după ultima reducere până la 7,5% în luna septembrie.
Chiar dacă rata anuală a inflaţiei în luna februarie a fost de 11,72%, Banca Rusiei şi-a menţinut prognoza de inflaţie la final de an în intervalul 5%-7% şi de asemenea speră în continuare că va putea readuce inflaţia la ţinta de 4% în anul 2024.
"Dacă riscurile la adresa inflaţiei se vor intensifica, Banca Rusiei va analiza necesitatea unei majorări de dobândă la reuniunile următoare", a informat instituţia într-un comunicat de presă publicat la finalul reuniunii de politică monetară de vineri.
De asemenea, Banca Rusiei şi-a ajustat prognozele privind evoluţia PIB-ului în 2023 până la un interval cuprins între plus 1% şi minus 1%, de la un interval anterior care indica o contracţie cuprinsă între minus 1% şi minus 4%. Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca economia Rusiei să înregistreze un avans de 0,3% în acest an.
Conform acestor estimări, după o contracţie a PIB de 2,5% în 2022, pe măsură ce Occidentul a impus sancţiuni Rusiei pentru invadarea Ucrainei, perspectivele economice pentru 2023 par a se fi îmbunătăţit. Cu toate acestea, Rusia se va confrunta în acest an cu o criză de mână de lucru şi o diminuarea veniturilor din exporturile de petrol şi gaze, pe măsură ce efectele embargourilor vor începe să se facă simţite iar deficitul bugetar se va agrava.
Citește și:
Putin cere Băncii Rusiei să fie mai optimistă. Elvira Nabiulina nu ar vrea nicio relaxare
Guvernul președintelui Vladimir Putin face presiuni asupra Băncii Rusiei pentru a fi mai optimistă în ceea ce privește perspectivele economiei și pentru a semnala că este pregătită să relaxeze politica monetară, în timp ce invazia sa în Ucraina se îndreaptă spre al doilea an.
Înaintea primei ședințe a consiliului de administrație al băncii centrale din acest an, care va avea loc vineri, oficialii doresc ca aceasta să transmită un indiciu mai clar că ratele dobânzilor ar putea scădea în cursul acestui an, potrivit unor persoane familiare cu deliberările interne.
Guvernatorul Elvira Nabiulina și colegii săi nu sunt dispuși să sugereze o relaxare iminentă din cauza riscurilor de creștere a inflației, au spus aceștia, și în schimb este probabil să indice că ratele au puțin loc de scădere.
Dar ei sunt deschiși la îmbunătățirea previziunilor, guvernul fiind mulțumit dacă banca centrală transmite un mesaj care să o plaseze pe o cale către o politică mai relaxată în lunile următoare, au declarat persoanele respective, vorbind sub protecția anonimatului pentru a descrie conflictul neobișnuit din cadrul echipei economice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...