Banca Centrală a Ucrainei a menținut dobânda cheie la 13%
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Grivne / sursa foto: Freepik.com
Grivne / sursa foto: Freepik.com
Banca centrală a Ucrainei a menținut joi rata dobânzii cheie la 13% pentru a doua oară consecutiv.

Instituția a declarat că se așteaptă ca inflația să continue să crească în lunile următoare din cauza costurilor mari la energie și a creșterii accizelor.

Prețurile de consum au crescut cu 7,5% în august în ritm anual, iar presiunile inflaționiste au crescut și luna trecută, a declarat banca centrală.

„Luând în considerare necesitatea de a readuce inflația la ținta de 5% în următorii ani și de a asigura sustenabilitatea pieței valutare, consiliul de administrație a decis să mențină dobânda cheie de politică monetară la 13%”, a declarat guvernatorul Andriy Pyshnyi în cadrul unui briefing de presă.

Banca centrală a declarat că se așteaptă la o creștere modestă a prețurilor de consum în viitorul apropiat, deoarece întreprinderile se confruntă cu costuri mai mari pentru electricitate și forța de muncă, precum și cu creșterea accizelor.

Aceasta se așteaptă ca inflația anuală să ajungă la 8,5% la sfârșitul anului, în creștere de la 5,1% la sfârșitul anului trecut.

Ofensiva ucraineană asupra teritoriilor rusești inițiate luna trecută, epuizează forța de muncă ucraineană, deoarece milioane de oameni au fugit din calea luptelor și zeci de mii de ucraineni au fost mobilizați în armată.

Ucraina suferă, de asemenea, de un deficit energetic semnificativ din cauza intensificării bombardamentelor rusești asupra sectorului energetic al țării și a altor infrastructuri energetice.

Guvernatorul Băncii Centrale Ucrainene a declarat că războiul continuă să fie principalul risc pentru dinamica inflației și dezvoltarea economică.

„Războiul continuă”, a spus el. „Agresiunea rusă continuă să pună o presiune semnificativă asupra finanțelor publice”.

Având în vedere că războiul se află în cea de-a 31-a lună și că luptele grele se desfășoară de-a lungul liniei frontului de peste 1.000 km, Ucraina are nevoie de fonduri suplimentare pentru a-și finanța apărarea.

Miercuri, parlamentul a modificat bugetul pentru 2024, majorând cheltuielile pentru apărare cu aproximativ 12 miliarde de dolari.

Cheltuielile de stat vor rămâne ridicate anul viitor, deficitul bugetar preconizat depășind 19% din produsul intern brut, a declarat banca centrală.

Banca centrală a anunțat că va majora rezervele minime obligatorii cu cinci puncte procentuale pentru unele obligații începând cu 11 octombrie și va crește la 60% ponderea rezervelor obligatorii pe care băncile le pot acoperi prin utilizarea titlurilor de stat interne.

Creșterea împrumuturilor interne este una dintre principalele surse de finanțare a cheltuielilor suplimentare pentru apărare în acest an și anul viitor, au declarat oficialii. Banca centrală se așteaptă ca măsurile să contribuie la creșterea cererii băncilor pentru datoria internă.

 

Nou val de atacuri asupra infrastructurii energetice din Ucraina

Rusia a țintit instalațiile energetice ucrainene într-un nou val de lovituri aeriene, au declarat joi oficialii ucraineni.

Oficialii au declarat că infrastructura civilă a fost, de asemenea, avariată, iar Agenția Internațională pentru Energie a avertizat cu privire la un deficit de energie electrică în Ucraina în această iarnă.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât toate cele 42 de drone și una dintre cele patru rachete lansate de Rusia în cele mai recente atacuri.

Ministerul Energiei din Ucraina a declarat că au fost introduse întreruperi ale alimentării cu energie electrică în 10 regiuni, iar AIE a afirmat într-un raport că deficitul de energie electrică al Ucrainei în lunile critice de iarnă ar putea ajunge la aproximativ o treime din cererea maximă preconizată.

Uniunea Europeană a declarat că o centrală electrică a fost dezmembrată în Lituania pentru a fi reconstruită în Ucraina și că exporturile de energie electrică vor fi, de asemenea, crescute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
Foto: Pexels.com
X, sursa foto: Freepik.com
Grafica: Mihai Ciobanu
Booking.com sursa foto: Wikimedia Commons / Travelarz
Uzină auto / sursa foto: Freepik.com / Phonlamaistudio
Construcții / sursa foto: Freepik.com
Acțiunile europene au crescut
Foto: pexels.com
Contribuabilii nu mai pot depune hârtii la ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Teresa Ribera / sursa foto: Wikimedia Commons
Grivne / sursa foto: Freepik.com

Banca Centrală a Ucrainei a menținut dobânda cheie la 13%

Banca centrală a Ucrainei a menținut joi rata dobânzii...

Blackout / FOTO: Freepik

Pană de curent în cartierul Pajura, din București

S-a oprit brusc imediat după ora 14,00. Televizoarele...

Agenție BRD
Dunărea

Când ajunge în România vârful debitului Dunării

Vârful de debit pe Dunăre se va înregistra, probabil,...

Energie electrica
Apele Dunării au ajuns la nivelul Parlamentului de la Budapeste / Foto: Katalin Faggyas

Dunărea la Budapesta a ajuns la nivelul Parlamentului

În ultimele zile, Dunărea și-a depășit malurile, cauzând...

Se apropie o zi importantă pentru burse / FOTO: Unsplash
Alexandru Petrescu, șeful ASF
Centru de date / Foto: Freepik
Bloc de locuințe din Harkov, bombardat de Rusia
Bundesbank / FOTO: Wikipedia
Rabla. Foto: Pexels.com
Porumb

China spune stop acestor importuri din Statele Unite

Schimbări importante în preferințele comerciale ale...

Inundații / Foto: IGSU
Haga / FOTO: Freepik

Orașul Haga ia cu asalt reclamele pentru combustibili fosili

În cazul olandezilor este o premieră mondială. În Este o...

Mașini în parcare / Foto: Freepik

Piața auto, în cădere liberă în Europa

Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană...


pixel