Prețul aurului a scăzut joi după ce Rezerva Federală a SUA a decis, la ultima reuniune de olitică monetară, că anul acesta rata dobânzii va fi redusă o singură dată, spulberând optimismul investitorilor. Luat în calcul de o serie de analiști, acest scenariu i-a dezamăgit pe jucătorii care sperau într-o altă evoluție a lucrurilor, mai încurajatoare.
Prin urmare, aurul spot a scăzut la 2.313,92 dolari/uncie, în timp ce contractele futures pe aur din SUA au pierdut 1,1%, până la 2.329,50 dolari.
Până la noi ordine
„În timp ce încetinirea indicelui prețurilor de consum a fost un factor pozitiv pentru aur, concluzia reuniunii Fed este că anul acesta va exista o singură reducere a dobânzii cheie și că, probabil, acest lucru nu se va îndeplini prea curând”, a comentat Tim Waterer, analist la KCM Trade.
„Pe termen scurt, mă aștept ca aurul să se negocieze la sânge, fără o traiectorie definită, până când vom avea mai multă claritate cu privire la data primei reduceri a ratei Fed”, a adăugat expertul.
Fed a menținut ratele dobânzilor neschimbate miercuri și a respins ideea ca procesul de reducere să fie demarat în lunile imediat următoare, în condițiile în care piața spera că vor exista cel puțin două decizii în acest sens, prima undeva în august-septembrie.
Justificându-și acestă abordare, factorii de decizie au evocat datele privind rata inflației, publicate cu puțin timp înainte de ședința FED și care au arătat că, în mai, Indicele prețurilor de consum (IPC) nu a crescut deloc de la lună la lună.
Un prag de neatins anul acesta
Săptămâna trecută, datele satisfăcătoare privind evoluția pieței muncii din SUA și informațiile conform cărora banca centrală a Chinei va suspenda achizițiile de aur au provocat cea mai mare scădere zilnică a lingourilor din noiembrie 2020.
Cu toate acestea, jucătorii de pe piața aurului, dar și numeroși analiști sunt de păere că raliul fulger al aurului la maxime record succesive arată că trandul ascendent va continua și în a doua jumătate a anului 2024, deși 3.000 de dolari uncia pare acum să iasă din pronosticuri.
În alte metale, argintul spot a scăzut cu 1,9%, până la 29,12 dolari uncia, platina a scăzut cu 1,8%, până la 946,70 dolari, iar paladiul a pierdut 1,2%, până la 895,57 dolari.
Pe piața petrolului, prețurile de tranzacționare a celor două referințe, barilul Brent din Marea Nordului și cel american WTI au cunoscut o ușoară scădere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un accident provocat de o...
Val de căldură extremă în estul...
Circulația pe Podul Prieteniei,...
Prețurile globale ale...
Donald Trump a semnat legea...
România se apropie periculos de...
Bursa închide pe minus vineri,...
Sistemul RO e-Transport a...
Andrei Badalov, în vârstă de 62...
IMM România nu este de acord cu...
Fondul Proprietatea a emis...
Românii pot investi din nou în...
Ministerul Finanțelor anunță...
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Nutella s-ar putea scumpi...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...