Banca familiei Rothschild dispare de pe bursă
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Banca Rotschild din Paris / Foto: Google maps
Banca Rotschild din Paris / Foto: Google maps
Familia Rothschild plănuiește să își privatizeze banca franceză printr-o tranzacție care îi va aduce o valoare de aproximativ 3,7 miliarde de euro, punând capăt unor decenii de proprietate publică pentru unul dintre cele mai vechi nume din finanțele mondiale.

Compania holding a familiei, Concordia, intenționează să depună o ofertă publică de cumpărare pentru acțiunile Rothschild & Co la prețul de 48 de euro bucata, o primă de 19% față de prețul de închidere de vineri, potrivit unei declarații de luni. Holdingul deține deja 38,9% din acțiunile firmei și 47,5% din drepturile de vot.

Acțiunile Rothschild au urcat cu 17%, la 46,90 euro la ora 10:49, la Paris. 

"Niciuna dintre afacerile grupului nu are nevoie de acces la capital de pe piețele publice de acțiuni", a precizat Concordia în comunicat. "În plus, fiecare dintre afaceri este mai bine evaluată pe baza performanțelor sale pe termen lung, mai degrabă decât a câștigurilor pe termen scurt. Acest lucru face ca proprietatea privată a grupului să fie mai potrivită decât o listare publică."

Propunerea vine la trei luni după ce Evelyn de Rothschild, fosta șefă a diviziei britanice a grupului bancar, a murit la vârsta de 91 de ani. Evelyn și vărul său David de Rothschild, care a supervizat brațul francez, au unit cele două ramuri într-o mișcare care a fost văzută ca un pas esențial pentru a rămâne competitivă în fața unor bănci multinaționale mult mai tinere - dar și mai mari.

În prezent, Rothschild & Co. este condusă de Alexandre de Rothschild, fiul lui David. Firma cu sediul la Paris și-a extins amprenta în SUA în ultimii ani. S-a descurcat relativ bine, în ciuda unei recente căderi pe piața de consultanță în tranzacții. Firma s-a clasat pe locul 6 la nivel mondial în funcție de numărul de fuziuni și achiziții la care a oferit consultanță anul trecut, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

Creditorul intenționează să ofere acționarilor un dividend de 1,4 euro la următoarea adunare generală anuală, care va avea loc pe 25 mai. De asemenea, firma va propune un dividend excepțional de 8 euro, în cazul în care Concordia va decide să își depună oferta. Prețul ofertei ar urma să fie ajustat în scădere cu aceste sume.

Concordia, care se află în prezent în negocieri avansate cu investitori și bănci pentru a finaliza finanțarea tranzacției, intenționează să își depună oferta până la sfârșitul primului semestru din 2023.

Firma Rothschild a fost fondată de Mayer Amschel, care a început prin a cumpăra și vinde monede vechi într-un ghetou din Frankfurt. La începutul anilor 1800, acesta și-a trimis cei cinci fii să înființeze baze ale Rothschild la Londra, Paris, Napoli, Viena și Frankfurt. Printre numeroasele sale roluri, banca cunoscută astăzi sub numele de Rothschild & Co. a contribuit la finanțarea victoriei Ducelui de Wellington asupra lui Napoleon în 1815, în bătălia de la Waterloo.

Numele Rothschild a fost ani de zile în centrul unei dispute între ramurile familiei. În 2018, firma a soluționat un dezacord de lungă durată cu administratorul de averi Edmond de Rothschild (Suisse) SA, care este administrat de o altă ramură a familiei, în legătură cu utilizarea numelui. Ca parte a acestei înțelegeri, cele două companii au fost de acord să își lichideze participațiile încrucișate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel