Banca spaniolă Santander lansează o nouă ofensivă în Europa

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Banca a lansat un nou program
Banca a lansat un nou program
Santander nu intenționează să lase greșelile din trecut să îi afecteze ambițiile. În timp ce banca spaniolă tocmai a fost amendată în Marea Britanie cu 107,7 milioane de lire sterline (aproximativ 125 de milioane de euro) pentru că nu și-a respectat obligațiile de combatere a spălării banilor, ea continuă să își consolideze poziția în Europa.

Banca tocmai a prezentat o nouă ofertă în Germania pentru a capta mai bine economiile într-un context de creștere a ratelor dobânzilor. Prima bancă spaniolă  a lansat Suresse Direkt Bank, o nouă bancă digitală cu un cont curent care oferă o rată anuală a dobânzii de 1,7% pentru sume de până la 1 milion de euro. Oferta comercială include, de asemenea, depozite cu un randament cuprins între 2% pe 12 luni și 2,35% pe patru ani, pentru o investiție cuprinsă între 1.000 și 1 milion de euro.

Strategie multi-brand

Ofensiva Santander în Germania datează din 2010, când instituția spaniolă a cumpărat filiala germană a grupului bancar suedez Skandinaviska Enskilda Banken pentru 555 de milioane de euro. Această achiziție i-a permis să își cimenteze poziția în țară, unde număra deja aproximativ 6 milioane de clienți și și-a dublat numărul de sucursale.

În Germania, ca și în alte țări, liderul spaniol a optat pentru o strategie multi-brand: Suresse Direkt Bank, marca filialei belgiene a Santander Consumer Finance, este poziționată alături de Santander Consumer Bank, entitatea de referință a grupului în această țară, care are 189 de sucursale, 2.900 de angajați și aproximativ 3,8 milioane de clienți. Banca spaniolă se bazează și pe Openbank, banca sa 100% digitală prezentă în țară din 2019, dar și în Spania, Portugalia, Olanda și Argentina.

Potrivit observatorilor, noua ofertă ar trebui să permită grupului spaniol să consolideze baza de depozite a diviziei sale Digital Consumer Bank, care reunește diviziile de finanțare a consumatorilor Santander Consumer Finance și Openbank. În prezent, Digital Consumer Bank are un portofoliu de credite de 120,6 miliarde de euro în Europa, comparativ cu un sold al depozitelor de 59,5 miliarde de euro la sfârșitul lunii septembrie.

Eforturi tehnologice

Ofensiva Santander în Europa se aseamănă cu inițiativele BBVA, care a lansat o bancă digitală în Italia în octombrie 2021. La sfârșitul lunii septembrie, banca avea 108.000 de clienți în Italia, cifră pe care grupul intenționează să o crească la 160.000 până la sfârșitul acestui an, "de trei ori mai mult decât prognoza inițială", potrivit lui Onur Genç, director general al BBVA.

Banca a intrat pe piața transalpină cu o serie de servicii, cum ar fi cardul Aqua, fără număr imprimat și cu un cod de validare dinamic (CVV), precum și produse de finanțare. De atunci, și-a extins oferta și a adăugat caracteristici și servicii la aplicația sa mobilă. BBVA a semnat, de asemenea, două acorduri strategice, unul cu compania de asigurări Zurich și celălalt cu grupul energetic Iren.

Citește și Vasilescu (BNR): ”Știţi cum e banca, îţi dă umbrela când e soare şi ţi-o ia când plouă”

Inflația este ca un avion cu reacție

"Dacă privim ce se întâmplă în interiorul societăţii româneşti, aş putea să spun că pentru noi, şi nu cred că greşesc, această inflaţie este nedreaptă, pentru că n-am făcut nimic ca s-o aducem. Practic, inflaţia a început în ianuarie 2021, treptat, aşa, încetul cu încetul, şi dintr-o dată a luat avânt. Toată lumea întreabă: Cum vom ieşi? Cum se va termina? Inflaţia este ca un avion cu reacţie. Pleacă pe pistă cu viteză, la un moment dat se desprinde de pistă, face unghi drept şi o zbugheşte către cer? Aşa, dintr-o dată. Când se întoarce la aterizare, e mai complicat. Vine încet...avioanele astea cu reacţie au nevoie de o pistă lungă, la un moment dat mai dau drumul şi la o umbrelă. Cam aşa a început inflaţia şi cam aşa se va încheia. Când? Marile centre de analize din lume spun în anii, nu 2023, ci 2024-2025. Atunci inflaţia ar trebui să ajungă în matca ei de 2%. 2% consideră toată lumea noastră, din America şi până în Japonia, că ar fi inflaţia ideală.(...) Şi la această oră, băncile centrale sunt singurele care pot să lupte eficient cu inflaţia, având această armă urâtă de toată lumea: dobânda de politică monetară", a spus Vasilescu la Gala Financial Intelligence.

Au fost, de fapt, două categorii

El a subliniat că în 2020, lună de lună, din ianuarie şi până în decembrie, România a avut constant, în tabloul european al celor 27 de state membre UE, "absolut cea mai bună poziţie".

"Iar finalul a fost în decembrie 2020, când inflaţia în România a fost 2,06%, practic 2%, aşa cum visează toată lumea să aibă. Nimeni din tabloul celor 27 de ţări nu a mai avut nici măcar pe aproape o inflaţie de... Au fost, de fapt, 2 categorii: mai sus decât noi şi mai jos decât noi. Noi fiind .... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel