Bancherul-șef al Europei, pesimist în ce privește economia UE
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Mandatul lui Mario Draghi la BCE se încheie în octombrie 2019
Mandatul lui Mario Draghi la BCE se încheie în octombrie 2019
Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, a afirmat că evoluțiile economice sunt ”mai slabe decât ne așteptam”, iar incertitudinile legate de escalarea războiului comercial, creșterea încetinită a PIB-ului global și efectele Brexitului amenință să submineze încrederea în viitorul economiei, transmit Reuters și DPA.

"Datele pe care le avem la dispoziţie sunt mai slabe decât ne aşteptam", a declarat şeful BCE, adăugând că este prea devreme să spună ce efect va avea sporirea incertitudinilor asupra politicii monetare.

"Încă suntem la faza de evaluare şi nu ne concentrăm prea mult pe politica monetară. Aceasta va rămâne relaxată iar posibilitatea unei recesiuni este redusă. Avem toate mijloacele noastre la dispoziţie", a afirmat Draghi după ce Banca Centrală Europeană a decis joi să nu modifice dobânzile şi să menţină politica monetară ultra-relaxată.

Adresându-se jurnaliştilor după şedinţa de politica monetară, Draghi a reafirmat că ratele dobânzilor "vor rămâne la nivelul actual cel puţin până în vara lui 2019", pentru a ne asigura că preţurile de consum sunt în linie cu ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană. Obiectivul BCE este să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Citește și: Banca Centrală Europeană menține nivelul dobânzilor

Datele publicate recent de Oficiul European de Statistică (Eurostat) indică că rata anuală a inflaţiei a scăzut în decembrie la 1,6% în zona euro, de la 1,9% luna precedentă. Este cel mai redus nivel din ultimele opt luni. Soliditatea pieţei forţei de muncă şi majorarea salariilor vor ajuta la creşterea inflaţiei pe termen mediu, a apreciat şeful BCE.

Într-un comunicat de presă al BCE, instituţia precizează că, la şedinţa care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel