Băncile centrale din estul Europei, sub asediul justiției
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Centrală Europeană este îngrijorată de evoluțiile din estul Europei
Banca Centrală Europeană este îngrijorată de evoluțiile din estul Europei
Guvernatorul Băncii Naţionale a Poloniei, Adam Glapinski, este ultimul care a intrat pe lista cu oficiali ai unor bănci centrrale din Europa de Este care sunt implicație în anchete penale, transmite Bloomberg. Glapinski a fost audiat săptămâna trecută de către procurorii polonezi.

Autorităţile dintr-o serie de state est-europene au pus sub acuzare oficiali ai băncilor centrale sau i-au chemat la audieri pentru a da detalii în privinţa unor anchete ce au afectat pieţele şi au modificat peisajul politic într-o regiune care încearcă să recupereze decalajul faţă de Occident. În plus, au atras atenţia asupra industriilor financiare afectate de scandal şi au creat noi obstacole pentru ţările care se pregătesc să adere la euro.

Faptul că niciunul dintre cei acuzați nu a fost condamnat până acum generează speculații legate de intențiile anchetatorilor, mai exact dacă nu este vorba de presiuni politice asupra guvernatorilor numiți de partide politice rivale sau pentru a-i dermina pe aceștia să servească anumite interese.

Citește și:

Banca Centrală Europeană, pesimistă pentru 2019

"O parte are legătură cu problemele generalizate care există cu statul de drept în Europa de Est, iar parţial unele dintre problemele din sectorul bancar erau foarte grave", a declarat Daniel Gros, directorul Centre for European Policy Studies.

Adam Glapinski, guvernatorul Băncii Naţionale a Poloniei, a fost chemat de procurori să răspundă la întrebări în legătură cu acuzaţiile de corupţie care îi sunt aduse protejatului său, preşedintele Autorităţii poloneze de Supervizare Bancară. Numit în funcţie de actualul partid aflat la putere în Polonia, Partidul Lege și Justiție, Glapinski a respins orice implicare în acest scandal şi a denunţat drept manevre politice solicitările de a demisiona venite din partea partidelor de opoziţie.

Îngrijorări la Banca Centrală Europeană

Cum Polonia nu se grăbește să adere la zona euro, interesul Băncii Centrale Europene a făst mai redus față de această anchetă. Nu același lucru se poate spune despre țări care au adoptat deja moneda europeană, Letonia și Slovenia.

În Letonia, poliţia l-a acuzat pe guvernatorul Băncii Centrale, Ilmars Rimsevics, în 2018, că ar fi acceptat mită de la o bancă pentru a o ajuta să îşi rezolve unele probleme de reglementare. Un consilier de la Curtea Europeană de Justiţie a spus că Letonia a încălcat legislaţia europeană prin împiedicarea lui Ilmars Rimsevics să îşi exercite atribuţiile. Rimsevics a respins acuzaţiile, iar o decizie definitivă a tribunalului ar putea fi emisă în luna aprilie.

În Slovenia, foști oficiali ai Băncii Naționale riscă să ajungă în fața instanței din cauza unui program din 2013 pentru acordarea de asistență financiară către băncile de stat. Programul a fost atacat în instanță de către investitorii care au pierdut 600.000.000 euro și o plângere penală îl vizează, printre alții, pe gostul guvernator Bostjan Jazbec. BCE i-a criticat pe procurori după ce aceştia au sechestrat computere şi documente în urma unei razii efectuate în 2016 la sediul Băncii Centrale a Sloveniei.

BCE urmărește și scandalul din Bulgaria unde foştii viceguvernatori ai Băncii Naţionale Tsvetan Gunev şi Rumen Simeonov au fost acuzaţi că nu ar fi supervizat în mod adecvat banca Corporate Commercial Bank AD, care a dat faliment. BCE şi-a exprimat îngrijorările faţă de guvernanţa din sectorul bancar, iar planurile Bulgariei de aderare la zona euro sunt puse sub semnul întrebării.

În România, ţară care ar putea adera la euro în următorul deceniu, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a demisionat în 2016, după ce a fost arestat de procurorii anticorupţie. Pe de altă parte, Olteanu a fost acuzat de fapte pe care le-ar fi comis înainte să intre conducerea BNR. Bogdan Olteanu a respins acuzaţiile, iar procesul său este în derulare.

"Acuzaţiile împotriva oficialilor băncilor centrale din mai multe ţări pun sub semnul întrebării integritatea instituţională şi cât de pregătite sunt aceste ţări să adere la zona euro. Actualele stat membre ale zonei euro vor fi mai ezitante în a accepta noi membri, dacă au îndoieli cu privire la cât de pregătiţi sunt", a declarat Otilia Dhand, analist la Teneo Intelligence.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel