Băncile centrale din Franța și Germania: Inflația va reveri la 2%
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Previziunile guvernatorilor sunt că inflația se va duce înapoi la 2%
Previziunile guvernatorilor sunt că inflația se va duce înapoi la 2%
Oficialii Băncilor Centrale ale promelor două cele mai puternice din Uniunea Europeană au declarat că sunt hotărâți să readucă inflația record la ținta de 2%. 

În cadrul unui interviu televizat, președintele Bundesbank, Joachim Nagel, și guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, au declarat că măsurile de înăsprire a BCE vor reuși în cele din urmă să domolească creșterea prețurilor, care în prezent este de cinci ori mai mare decât obiectivul acesteia.  

"Vom readuce inflația la 2% până la sfârșitul anului 2024 sau 2025", a declarat Villeroy. "Aceasta nu este doar o prognoză, o proiecție. Este un angajament".

BCE a majorat costurile de împrumut cu 200 de puncte de bază începând din iulie și se află la mai puțin de două săptămâni de la următoarea sa ședință de politică monetară. Oficialii sunt așteptați să promulge o altă majorare a ratei dobânzii și să convină asupra modalităților de reducere a obligațiunilor de aproximativ 5.000 de miliarde de euro din bilanțul lor. 

Mai mulți oficiali au declarat că sunt încă nehotărâți între o a treia mișcare consecutivă de 75 de puncte de bază și un pas de jumătate de punct. Nagel a declarat că decizia va fi ghidată de cele mai recente date. 

"Vom avea noi proiecții pentru 2023, 2024 și, pentru prima dată, pentru anul 2025. Acestea vor sta la baza deciziei noastre", a spus Nagel. "Este clar că majorările de tarife trebuie să continue". 

Întrebat cât timp vor crește costurile de împrumut, Villeroy a spus "atât timp cât va fi necesar". 

Între timp, guvernele au folosit sute de miliarde de euro pentru a proteja companiile și gospodăriile de creșterea costurilor energiei, despre care bancherii centrali au spus că ar putea submina eforturile lor de a eradica inflația. Nagel și Villeroy au îndemnat la o revenire la un nivel cât mai echilibrat, cât mai curând. 

"O situație specială este o situație specială, dar la un moment dat se termină", a declarat Nagel. "Semnalul din partea politicii fiscale trebuie să fie în mod clar o revenire la frâna datoriei" și o aderare la normele fiscale europene, a spus el. 

Citește și:

JPMorgan, UBS și alții se bat pentru pensiile chinezilor

Firmele străine de gestionare a activelor din China, printre care JPMorgan, Warburg Pincus și UBS, se pregătesc să își extindă ofertele de pensii, în condițiile în care Beijingul a lansat oficial săptămâna trecută un sistem de pensii private.

China a lansat primul său sistem de pensii private în 36 de orașe, în contextul în care se confruntă cu îmbătrânirea rapidă a populației, permițând persoanelor fizice să deschidă conturi bancare pentru a cumpăra produse de pensie, de la depozite, la fonduri mutuale.

Un trai decent la bătrânețe

Această mișcare a marcat lansarea oficială a versiunii chinezești a IRA, sau Individual Retirement Accounts din SUA, un sistem de pensii private care oferă beneficii fiscale persoanelor care economisesc pentru a-și asigura un trai decent după retragerea din activitatea.

În cadrul noului sistem, lucrătorii casnici locali acoperiți de asigurarea de pensii de stat din China pot participa la planul de pensii privat și pot contribui cu până la 12.000 de yuani (1.680 de dolari) pe an în conturile lor individuale și pot beneficia de avantaje fiscale.

Un sector care ar putea ajunge la 1700 miliarde dolari

Managerii de active la nivel mondial, inclusiv BlackRock și Fidelity, și-au consolidat prezența în China în ultimii ani, atrași în parte de sectorul în plină expansiune al pensiilor private, care se așteaptă să depășească 1.700 de miliarde de dolari până în 2025, de la 300 de miliarde de dolari în prezent.

"În viitor, ne vom completa oferta de produse de pensii prin lansarea unor fonduri care să răspundă cererii investitorilor cu profiluri de vârstă și priorități de pensionare diferite", a declarat Andrew Wang, director general al UBS SDIC Fund Management, un joint venture între UBS și State Development & Investment Corp. din China. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...


pixel