În aprilie, în mai multe zile succesive, hoții au reușit să sustragă bancnote în valoare de zeci de milioane de dolari, notează reporterii The Telegraph aflați în Gaza.
Reprezentanții Băncii Palestinei susțin că banii au fost confiscați "la ordinul celei mai înalte autorități din Gaza", o referire aparentă la Hamas.
Banca Palestinei, principalul creditor din teritoriile palestiniene, a încercat să își sigileze seifurile în beton, temându-se că acestea vor fi ținta hoților într-o zonă unde haosul s-a instalat.
Însă militanții au folosit explozibili pentru a face o gaură în carcasa de beton la 17 aprilie, ceea ce făcut ca o mare parte din bani să fie împrăștiați în aer, potrivit Financial Times.
Hoții au reușit să fure o sumă estimată la 31 de milioane de dolari în diferite valute în timpul jafului, potrivit publicației americane.
Perforarea bancomatelor bancare
O zi mai târziu, hoții i-au forțat pe angajații băncii să deschidă seifurile sub amenințarea armelor și au reușit să plece cu 36 de milioane de dolari.
Mai multe alte jafuri mai mici, în care jefuitorii au forat bancomatele bancare, au fost, de asemenea, raportate în teritoriu.
ONU estimează că, de la începutul războiului, au fost furate în total 120 de milioane de dolari din seifurile băncilor, în timp ce alte 240 de milioane de euro sunt încă blocate în sucursalele bancare.
Se pare că Ierusalimul este îngrijorat de faptul că jafurile vor întări ajuta Hamas în enclava devastată de război, unde restricțiile impuse de Israel privind aportul de numerar au făcut ca banii fizici să fie puțini.
Israelul a confiscat la rândul său numerar în valoare de 50 de milioane de dolari, într-o acțiune despre care a spus că are ca scop să împiedice teroriștii să pună mâna pe bani.
Bandele criminale controlează bancomatele
Banca Palestinei a încercat să convingă Israelul să o ajute să transporte bani din seifurile sale din Gaza la începutul războiului.
Gaza se confruntă cu o criză gravă de numerar. După opt luni de bombardamente aeriene intense, doar câteva bancomate din acest teritoriu sărăcit au rămas operaționale.
Locuitorii spun că bandele de infractori au preluat controlul bancomatelor și iau mită pentru a le oferi oamenilor un acces mai rapid, în timp ce se formează cozi uriașe unde oamenii așteaptă pentru a avea acces la puținii bani.
Autoritatea monetară palestiniană a relaxat recent regulile privind transferurile digitale, însă acestea depind de electricitate și de o conexiune la internet, resurse care, de asemenea, sunt deficitare în teritoriul asediat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...