Băncile elvețiene, mai optimiste ca niciodată, dar pe termen lung

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ce spun bancherii elvețieni
Ce spun bancherii elvețieni
În timp ce incertitudinile geopolitice și economice au diminuat pe termen scurt optimismul băncilor care operează în Elveția, schimbarea de paradigmă reprezentată de sfârșitul ratelor negative ale dobânzilor a dus la noi culmi pe termen lung.

Numărul băncilor care se așteaptă ca în următorii doi ani afacerilor lor să înflorească s-a dublat în interval de 12 luni, pentru a se stabili la 22%, dar, în vazul unui orizont de timp mai lung, acest procent a atins nivelul istoric de 98%, față de 86% cu un an înainte, potrivit unui studiu publicat marți de grupul de consultanță EY.

Cauza principală a acestei îmbunătățiri pe termen lung este schimbarea mult așteptată a politicii monetare. "Această schimbare de direcție permite băncilor să își îmbunătățească profitabilitatea în domeniul dobânzilor, care este atât de important pentru ele", a comentat Patrick Schwaller, șef al departamentului de audit pentru sectorul financiar și partener la EY Elveția, citat în cea de-a 13-a ediție a barometrului bancar.

Aproape trei din patru instituții de credit elvețiene (74%) nu se așteaptă ca inflația anuală să scadă sub ținta de 2% stabilită de Banca Națională a Elveției (SNB) înainte de 2024.

Creșterea ratelor dobânzilor

Creșterea rapidă a ratelor dobânzilor este citată de mai mult de o treime dintre respondenți (37%, față de 26% în urmă cu un an) ca fiind principala provocare, în timp ce 31% se așteaptă la ajustări de evaluare mai mari în domeniul finanțării locuințelor și 59% se așteaptă la o cerință de provizionare semnificativ mai mare pentru creditele acordate întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), față de 12% și, respectiv, 36%.

"Creșterea așteptată a creditelor neperformante ar trebui să fie văzută ca un punct de cotitură spre normalizarea sectorului bancar elvețian", spune Patrick Schwaller, referindu-se la situația excepțională din ultimii ani, marcată de contextul ratelor negative ale dobânzilor și de sprijinul acordat cetățenilor și mediului de afaceri pe durata pandemiei de Covid-19.

Mai puține investiții 

Doar 40% dintre instituțiile intervievate au declarat că intenționează să își concentreze eforturile pe creșterea veniturilor și pe inovare, față de 60% anul trecut. "În contextul actualelor incertitudini economice și geopolitice, nu este cu adevărat surprinzător faptul că accentul se pune mai degrabă pe disciplina costurilor și pe îmbunătățirea eficienței decât pe creștere", susține Patrick Schwaller.

Băncile elvețiene suferă, de asemenea, din cauza lipsei de personal calificat. Recrutarea și formarea angajaților au urcat pe locurile doi și trei, imediat după securitatea cibernetică, care a ajuns în fruntea listei pentru a șasea oară consecutiv.

În cele din urmă, principiile sustenabilității par să fie bine ancorate în cadrul industriei, 96% dintre respondenți declarând că integrează aceste aspecte în consultanța lor de investiții. Pentru prima dată, mai mult de jumătate dintre aceștia intenționează să ia în considerare acest factor atunci când acordă împrumuturi companiilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Foto: Freepik.com
Eolian
Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE

pixel