Băncile europene se prăvălesc de teama recesiunii
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Scăderile sunt semnificative
Scăderile sunt semnificative
Această teamă de recesiune a devenit scuza, motivul, cauza pentru tot și toate. Tot de teama recesiunii unele prețuri cresc sau scad, lucru valabil și pentru valoarea acțiunilor la bursele mondiale.

Astfel, acțiunile bancare au scăzut luni în Europa, în condițiile în care criza energetică a accentuat temerile de recesiune pe Bătrânul Continent.

La bursa de la Paris, Crédit Agricole SA a scăzut cu 3,2%, Société Générale a pierdut 3%, iar BNP Paribas a coborât cu 2,7%. Unicredit a pierdut 3,6% la Milano, iar Deutsche Bank și Commerzbank au coborât cu 4,8% și, respectiv, 4,1% la Frankfurt.

"Șocul energetic ar trebui să ducă Europa în recesiune", au declarat analiștii Credit Suisse într-o notă publicată luni, după ce compania rusă Gazprom a anunțat suspendarea pe termen nelimitat a livrărilor sale prin conducta NordStream.

Activitatea sectorului privat din zona euro s-a contractat în august pentru prima dată în ultimele 17 luni, potrivit datelor finale publicate luni de S&P Global. Scăderea activității a fost deosebit de accentuată în Germania, care a fost puternic afectată de criza energetică actuală.

Cele mai sensibile

Deși guvernul german a dezvăluit în weekend un al treilea pachet de ajutor pentru gospodării în valoare de 65 de miliarde de euro, acesta nu va fi suficient pentru a preveni o recesiune în cea mai mare economie din zona euro, a declarat Carsten Brzeski, șeful departamentului de cercetare macroeconomică al ING. De asemenea, analiștii UBS au declarat luni că se așteaptă în continuare la o contracție a produsului intern brut (PIB) al Germaniei în trimestrele următoare.

Acțiunile bancare sunt printre cele mai sensibile la ciclul economic. De la începutul anului, indicele Euro Stoxx Banks a pierdut 22%, față de o scădere de 15% pentru Stoxx Europe 600.

Cu toate acestea, rezultatele sectorului ar trebui să beneficieze în trimestrele următoare de creșterea continuă a ratelor dobânzilor, în timp ce datoriile neperformante ar trebui să rămână la un nivel scăzut, au declarat analiștii Bank of America într-o notă publicată vineri.

Citește și Credit Suisse concediază 5.000 de oameni

Credit Suisse intenționează să elimine aproximativ 5.000 de locuri de muncă, adică unul din 10, ca parte a unui plan de reducere a costurilor, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu acest subiect.

Credit Suisse a refuzat să comenteze informația și a reiterat că va oferi o actualizare a strategiei sale atunci când va publica rezultatele pentru trimestrul al treilea, dar a precizat că orice informație privind câștigurile este speculativă.

Discuțiile privind reducerea locurilor de muncă sunt în curs de desfășurare, iar numărul ar putea suferi modificări suplimentare, a precizat sursa. Ziarul elvețian Blick a raportat anterior că peste 3.000 de locuri de muncă vor fi eliminate.

Citește și Euro cade sub 0,99 dolari pentru prima dată în ultimii 20 de ani din cauza gazelor

Moneda europeană a pierdut din nou teren în fața principalului ei rival, coborând sub 0,99 dolari pentru prima dată în ultimii 20 de ani, depreciere pusă de analiști pe seama temerilor privind starea de sănătate a econoiei europene după ce compania rusă Gazprom a anunțat vineri că va închide complet gazoductul Nord Stream 1.

În prima zi a săptămânii, euro a cedat 0,26%, la 0,9903 dolari, în jurul orei 0600 GMT, după ce a coborât până la 0,9883 dolari, cel mai scăzut nivel din decembrie 2002. De la începutul anului, moneda europeană a pierdut 13% față de dolar.

"Euro a scăzut sub 0,99 dolari pentru prima dată în ultimii 20 de ani, după ce Rusia a închis pe termen nelimitat conducta Nord Stream 1 către Europa, în condițiile în care G7 a convenit să impună un plafon de preț pentru exporturile de gaze rusești", a declarat analistul Victoria Scholar, de la Interactive Investor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...


pixel