Băncile europene sunt în pericol! Riscă să aibă profiturile afectate

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
BEI
BEI
Băncile europene riscă să aibă profiturile afectate semnificativ, dacă preţurile la locuinţe în regiune încep să scadă, au avertizat agenţiile de evaluare financiară şi autorităţile de reglementare, transmite Reuters.

Deşi bilanţurile robuste ale băncilor fac ca scăderea preţurilor la locuinţe să nu reprezinte probabil un risc sistemic, nivelul expunerii creditorilor la sectorul imobiliar arată că ele vor fi afectate în privinţa câştigurilor, a apreciat S&P Global Ratings.

În mod obişnuit, împrumuturile pentru locuinţe reprezintă între 30% şi 50% din totalul creditelor acordate clienţilor de băncile europene, susţine agenţia de evaluare financiară, adăugând că probabil instituţiile trebuie să pună deoparte mai mult numerar pentru potenţiale incapacităţi de plată, în cazul în care condiţiile economice se înrăutăţesc.

"Sporirea riscului de credit în portofoliile de credite ipotecare va duce la o creştere proporţională a provizioanelor băncilor pentru neachitarea împrumuturilor, fiind direct afectate perspectivele lor de câştig", avertizează S&P.

Comentariile sprijină îngrijorările din raportul prezentat săptămâna trecută de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), în care se arată că băncile din UE au raportat împrumuturi şi avansuri garantate cu proprietăţi imobiliare de peste 4.100 miliarde de euro, aproximativ o treime din toate creditele către gospodării şi firme non-financiare.

În ultimii ani, băncile şi-au sporit "substanţial" expunerea la credite ipotecare şi se observă unele indicii timpurii ale deteriorării calităţii activelor, avertizează EBA.

Deşi încă nu a retrogradat nicio ţară conform cadrului oficial de evaluare a riscului, S&P atrage atenţia asupra semnelor timpurii ale scăderii preţurilor la locuinţe în Marea Britanie, în contextul încetinirii economiei.

Un director de la Nationwide Building Society, firma britanică ce acordă credite ipotecare, le-a spus parlamentarilor britanici că scenariul cel mai nefavorabil ar fi un declin de 30% al preţurilor la locuinţe anul viitor, deşi estimarea de bază indică o scădere de 8%.

Băncile din Irlanda şi Ungaria se vor confrunta cu cea mai ridicată pondere a creditelor ipotecare neachitate în cazul unui scenariu economic dificil, avertizează S&P. 

Şeful OMV spune că plafonarea preţului gazelor este "contraproductivă"

Şeful grupului energetic austriac OMV, Alfred Stern, a avertizat în legătură cu plafonarea preţului gazelor, spunând că ar putea duce la probleme de aprovizionare, transmite DPA.

Nu va mai fi destul de atractiv să fie aduse suficiente gaze către Europa. În plus, indiciile privind economisirea energiei sunt importante, "prin urmare, o plafonare a preţului gazelor este contraproductivă", a declarat Stern pentru publicaţia Süddeutsche Zeitung.

Pe lângă asta, plafonarea preţului gazelor ar putea crea distorsiuni, care apoi vor cauza probleme, a explicat directorul general al OMV.

Uniunea Europeană este profund divizată când vine vorba de plafonarea preţului gazelor, în condiţiile în care aproximativ 15 ţări cer diferite versiuni ale unui astfel de mecanism de intervenţie pe piaţă, în ideea de a diminua preţurile în contextul unei crize energetice fără precedent care alimentează o inflaţie record. Însă Germania, cea mai mare economie din blocul comunitar, Ţările de Jos, dar şi Executivul comunitar sunt de părere că un plafon de preţ riscă să îi descurajeze pe furnizori şi de asemenea ar elimina stimulentele pentru scăderea consumului de gaze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mașini / FOTO: Freepik
Oameni pe stradă
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Trafic aglomerat / Foto: Freepik
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr

Nvidia, gest disperat ca să nu piardă piața din China

Nvidia va începe, în lunile următoare, livrarea unui nou...

Wall Street
Stampila de vot
Pensii speciale / Foto: Freepik
Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP

Exit-poll CURS: Nicuşor Dan - 54,1%; George Simion - 45,9%

Candidatul independent la alegerile prezidenţiale...

Jarosław Piszczek și Karol Nawrocki
Alegător român votează / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă / Foto: Freepik

Prognoza meteo pentru Capitală. Cum va fi vremea diseară

Meteorologii prognozează pentru zona Municipiului...

O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
sateliti - FOTO: Freepik@tawatchai07
gaz - FOTO: Freepik
carbune - FOTO: Freepik
Insolvența persoanelor fizice
Foto: Freepik.com
De Beers, Londra
Xi Jinping spune că armele nucleare sunt o linie roșie
titluri de stat - FOTO: Freepik@sac70
tiktok - FOTO: Freepik@luadesign4
Aurul prinde aripi
sebastian burduja - FOTO: Captură Video Facebook@Sebastian Burduja

Primul român recompensat de Harvard pentru leadership global

Cine este primul român recompensat de Harvard pentru...

OpenAI / sursa foto: Wikimedia Commons / Jernej Furman
Kremlin
Vladimir Putin
Foto: Freepik.com

pixel