Băncile nu au dat curs tuturor ofertelor Ministerului de Finanțe
Autor: Mara Ivan | 07 iun 2022, 16:43
O zi dificulă pentru Ministerul Finanțelor
O zi dificulă pentru Ministerul Finanțelor
Băncile nu au participat marţi la sesiunile de oferte necompetitive aferente licitaţiilor de luni, când Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat 325 milioane de lei, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

MF a împrumutat, luni, 325 milioane de lei de la bănci, prin două emisiuni de titluri de stat. Astfel, Finanţele au atras 141 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu maturitate la 86 de luni, la un randament mediu de 8,12%, şi 184 de milioane de lei, printr-o altă emisiune de obligaţiuni cu maturitate la 167 luni, la un randament de 8,47%.

Marţi erau programate două licitaţii suplimentare prin care statul intenţiona să atragă încă 120 de milioane de lei la randamentele stabilite luni pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna iunie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,9 miliarde de lei, din care 200 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 3,7 miliarde de lei prin nouă emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 555 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Citește și ROBOR, ziua şi recordul. La ce nivel a ajuns indicele marţi, 7 iunie

Suma totală, de 4,455 miliarde de lei, este cu 1,725 de miliarde de lei peste cea de 2,73 de miliarde de lei programată în luna mai şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, MF a programat, în data de 9 iunie, licitaţie pentru o emisiune de certificate cu discount, în valoare de 200 milioane de lei, cu scadenţa în 29 mai 2023.

De asemenea, pe parcursul lunii iunie vor fi lansate nouă emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 3,7 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (555 milioane de lei în total).

Astfel, în a şasea lună din an au fost programate patru emisiuni de 500 de milioane de lei, în zilele de 2, 6, 20 şi 27 iunie, două de 400 de milioane de lei în zilele de 9 şi 16 iunie şi trei emisiuni de 300 de milioane de lei în 2, 6 şi 23 iunie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Fluxul de petrol oprit de ucraineni spre Europa se reia

Rusia se pregătește să reia fluxurile de petrol printr-o...

Rușii caută febril arme pentru războiul cu Ucraina

O navă comercială care face obiectul sancțiunilor...

Un studiu tulburător arată cât de toxică este apa de ploaie

Apa de ploaie de pe Pământ nu poate fi consumată în...

S-a speriat ROBOR de Isărescu? Indicele la trei luni scade

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Alro a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 39%

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de...

Decizii importante pentru români, pe masa Guvernului

Proiectele de acte normative care au fost înscrise pe...

Domino's Pizza s-a făcut de rușine în patria pizzei

Socotelile companiei Domino's Pizza s-au încurcat foarte...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?