Creşterile consecutive de dobânzi au afectat semnificativ perspectivele băncilor din Rusia, a avertizat Dmitry Pyanov, directorul financiar al celui de-al doilea creditor rus, VTB, anticipând un declin sever al profiturilor în sectorul bancar în 2024, transmite Reuters.
Luna aceasta, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda la 13%, deprecierea rublei adăugându-se presiunilor inflaţioniste provocate de lipsa de forţă de muncă şi adâncirea deficitului bugetar.
Ratele ridicate ale dobânzilor nu au afectat până acum veniturile nete din dobânzi ale VTB dar situaţia se va schimba în următoarele luni, a declarat Pyanov.
"Înregistrăm o scădere de aproximativ 15 miliarde de ruble a venitului din dobânzi la o majorare a dobânzii cheie de un punct procentual. În această situaţie, puteţi calcula ce declin al veniturilor vom avea", le-a spus jurnaliştilor directorul financiar al VTB.
Banca se aşteaptă anul acesta la un profit record, de 420 miliarde de ruble, după pierderile majore din 2022, cauzate de sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei.
"Dar este clar că profiturile în sectorul bancar vor fi mult mai scăzute în 2024 faţă de 2023", a declarat Pyanov.
VTB se aşteaptă ca Banca Centrală a Rusiei să înăsprească în continuare politica monetară, majorând dobânda la 14% până la finalul anului.
Analiştii de la agenţia de rating Expert RA estimează că profiturile în sectorul bancar vor depăşi 3.000 miliarde de ruble în 2023.
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care banca Intesa Sanpaolo are permisiunea să-şi vândă activele din Rusia, se arată într-un document postat vineri pe site-ul Guvernului de la Moscova, transmite Reuters.
Conform decretului, Moscova permite Intesa să cedeze, direct sau indirect, 100% din acţiunile afacerii din Rusia.
Reprezentanţii Intesa nu au putut fi contactaţi imediat pentru a comenta informaţia.
Cea mai mare bancă din Italia şi-a înjumătăţit în 2022 expunerea brută la Rusia la 2,5 miliarde de euro (2,8 milioane de dolari), din care 1,6 miliarde de euro au fost împrumuturi acordate clienţilor ruşi.
Intesa avea aproximativ 980 de angajaţi în Rusia, în 28 de sucursale, la începutul conflictului din Ucraina, iar ulterior a oprit finanţarea către clienţii ruşi şi nu a mai făcut noi investiţii în activele din Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...