Băncile și Guvernul, buni prieteni. Mircea Coșea: ”Iar la acești oameni le bagi card?”

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
EXCLUSIV
Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit, în cadrul emisiunii ”Totul despre bani”, despre cele mai fierbinți chestiuni ale momentului: numerarul și comisioanele. 

Speculează o situație creată de Guvern

”Banca nu este fratele sau sora noastră, banca este o societate care merge pe profit. Degeaba o învinuim noi că ne exploatează prin dobânzi. De fapt, dobânzile sunt urmare a unei piețe care este sufocată de inflație, de credite neperformante, iar banca face în așa fel încât să nu cadă și ea. Acum, mai speculează o situație care, repet, nu este creată de ele, este creată de Guvern. Deci, dacă băncile vor fi atât de bune cu noi la suflet și o să spună că ”nu mărim aceste comisioane”, dar chiar și fără comisioane, măsura de limitare a numerarului nu este pentru această etapă”, a subliniat invitatul jurnalistului Mihai Ciobanu.

Vând ce pot să vândă

Mergeți până la Ploiești, nu mai departe, a îndemnat profesorul Coșea. ”Pe DN1 o să vedeți la foarte multe porți, pe șosea, un scaun pe care se află un coșuleț cu câteva ouă, niște mere, niște pere. Ce înseamnă asta? Oamenii caută lichiditate. La țară, ei nu au cum să-și cumpere pâine, pentru că nu au bani lichizi. Și vând ce pot să vândă. Iar la acești oameni le bagi card? La această populație care umblă după patru lei primiți pentru ceva vândut la poartă, bagi card?”, a întrebat retoric expertul. 

Cea mai bună glumă a Guvernului

”Dar nu ar fi tragică, ar fi cea mai bună glumă pe care acest Guvern a oferit-o cetățenilor lui. Eu nu văd nici un fel de eficiență. Calculele altor țări arată că, de fiecare dată când s-a mers pe panta asta, evaziunea a crescut, economia neagră s-a dezvoltata, pentru că așa merge economia. Nici măcar avantaje minore, precum reducerea cu mai puțin de 1% a evaziunii nu se va obține”

Guvernul, cel mai mare client al băncilor

În privința comisioanelor bancare, profesorul Coșea este convins că se va ajunge la un consens. ”Cum s-a ajuns în situația amiabilă de scădere a adaosului comercial de la 14 la 30 de produse. Se va ajunge la o înțelegere. De ce? Pentru că băncile au și așa o imagine foarte proastă. Au interesul să nu cadă în păcat. Pe de altă parte, banca și guvernul sunt prieteni foarte buni, se ajută împreună, pentru că Guvernul este cel mai mare client al băncilor în România. Băncile trăiesc trăiesc atât de bine, nu numai datorită inflației, dar și datorită faptului că împrumuturile pe care statul român le face pe piața bancară românească sunt din ce în ce mai mari. Mai pe scurt, este o relație reciprocă de interese și se va ajunge la un consens, care nu va fi foarte public. Băncile vor spune, așa, printre rânduri, Guvernul se va lăuda, poate, dar, de fapt, efectele generale ale acestei măsuri rămân, chiar dacă nu vom plăti comisioane mai mari”. 

Nu avem control

Să nu uităm, a continuat profesorul Coșea, ”o chestiune care ne este specifică, în ultimă instanță. Cât durează o minune în România? Să zice că trei zile! Așa a fost și cu adaosul comercial. În primele trei zile a mai fost ceva, dar după aceea... Nu avem control. Nu aveam cum să controlăm băncile că vor respecta ceea ce zic”, a precizat Mircea Coșea, menționând că instrumentul menit să asigure un oarecare control, Consiliul Concurenței, lucrează foarte încet. Ca o concluzie: vom trece iarna, poate și vara viitoare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Veniți pentru ce venituri trebuie completată declarația unică
Marcel Ciolacu
Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn

Centrala de la Mintia primește o turbină de 800 de tone

Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...

Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă

pixel