"În momentul de faţă este în implementare un acord de finanţare din partea Uniunii Europene, pentru România, în valoare de 179,3 milioane de euro şi care se vor folosi pentru dezvoltarea conductei de transport BRUA", a declarat, în conferinţă de presă, deputata.
Siguranţa energetică a Europei Centrale şi a ţărilor membre în ICE a fost una din cele două teme importante ale Comisiei generale pentru probleme economice a ICE-DP la care deputata UDMR Biro Rozalia-Ibolya a participat, în 25 şi 26 septembrie, la Varşovia, în calitate de şefă a Delegaţiei Parlamentului României la Iniţiativa Central Europeană - Dimensiunea Parlamentară (ICE-DP) şi preşedinte al Comisiei pentru politică externă.
"Aproape toate ţările din ICE, dacă luăm pe fiecare în parte, aproape toate au necesarul de energie asigurat dintr-o singură sau două surse, dar nu din mai multe surse, ceea ce lasă o economie naţională destul de vulnerabilă pentru că depinde de acea singură sursă de gaze sau de energie electrică", a precizat deputata.
Această situaţie se doreşte a fi schimbată, a spus Biro, prin proiecte precum dezvoltarea unui coridor nord-sud de gaze în această macroregiune din care fac parte Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.
Proiectul BRUA, de importanţă majoră pentru securitatea energetică regională, a fost lansat în 21 martie 2018, în cadrul căruia se preconizează construirea unui nou coridor de transport de gaze naturale care să asigure valorificarea volumului de gaze naturale conform necesităţilor din piaţa românească şi europeană şi interconectarea în regim bidirecţional cu Bulgaria şi Ungaria.
Proiectul are trei etape. Prima etapă este dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului naţional de transport gaze pe coridorul conductei de transport Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA): a doua etapă prevede extinderea capacităţii de transport din România către Ungaria, până la 4,4 miliarde metri cubi pe an, iar tapa a treia include, pe de o parte, consolidarea sistemului de transport din România între Oneşti şi Isaccea cu inversarea fluxului la Isaccea şi pe de altă parte, extinderea sistemului de transport din România pentru preluarea gazului de la ţărmul Mării Negre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Președintele SUA declară BRICS ”mort” și avertizează cu...
China accelerează în cursa...
România rămâne un jucător...
Industria eoliană offshore din...
Prețul energiei electrice în...
ANAF a implementat sistemul RO...
BNR se confruntă cu o...
O dispută juridică de milioane...
Autoritatea pentru Digitalizarea României anunță...
Leviatan Group a finalizat...
Cursul valutar comunicat de...
Companiile listate pe piața de...
Guvernul stabilește...
În spațiul public a apărut un...
O nouă etapă în războiul...
Valoarea totală a echipelor din...
Zelenski a declarat azi...
Cătălin CÂMPEANU, Secretar...
Retragerea SUA din instituțiile financiare multilaterale...
În timp ce Europa va investi 300 de miliarde de euro...
Prețurile ouălor din Statele Unite au atins un nivel...
La 1 ianuarie 2025, din evidențele băncilor rusești...
Planuri ambițioase pentru...