Bani de la Bruxelles pentru conducta de gaze BRUA. Cât primește România
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Şefa Delegaţiei Parlamentului României la Iniţiativa Central Europeană - Dimensiunea Parlamentară (ICE-DP), deputata Biro Rozalia a declarat joi că România primeşte 179,3 de milioane de euro pentru coridorul conductei de transport Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA), parte a strategiei privind siguranţa energetică a Europei Centrale şi a ţărilor membre în ICE. 

"În momentul de faţă este în implementare un acord de finanţare din partea Uniunii Europene, pentru România, în valoare de 179,3 milioane de euro şi care se vor folosi pentru dezvoltarea conductei de transport BRUA", a declarat, în conferinţă de presă, deputata.

Siguranţa energetică a Europei Centrale şi a ţărilor membre în ICE a fost una din cele două teme importante ale Comisiei generale pentru probleme economice a ICE-DP la care deputata UDMR Biro Rozalia-Ibolya a participat, în 25 şi 26 septembrie, la Varşovia, în calitate de şefă a Delegaţiei Parlamentului României la Iniţiativa Central Europeană - Dimensiunea Parlamentară (ICE-DP) şi preşedinte al Comisiei pentru politică externă.

"Aproape toate ţările din ICE, dacă luăm pe fiecare în parte, aproape toate au necesarul de energie asigurat dintr-o singură sau două surse, dar nu din mai multe surse, ceea ce lasă o economie naţională destul de vulnerabilă pentru că depinde de acea singură sursă de gaze sau de energie electrică", a precizat deputata.

Această situaţie se doreşte a fi schimbată, a spus Biro, prin proiecte precum dezvoltarea unui coridor nord-sud de gaze în această macroregiune din care fac parte Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

Proiectul BRUA, de importanţă majoră pentru securitatea energetică regională, a fost lansat în 21 martie 2018, în cadrul căruia se preconizează construirea unui nou coridor de transport de gaze naturale care să asigure valorificarea volumului de gaze naturale conform necesităţilor din piaţa românească şi europeană şi interconectarea în regim bidirecţional cu Bulgaria şi Ungaria.

Proiectul are trei etape. Prima etapă este dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului naţional de transport gaze pe coridorul conductei de transport Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA): a doua etapă prevede extinderea capacităţii de transport din România către Ungaria, până la 4,4 miliarde metri cubi pe an, iar tapa a treia include, pe de o parte, consolidarea sistemului de transport din România între Oneşti şi Isaccea cu inversarea fluxului la Isaccea şi pe de altă parte, extinderea sistemului de transport din România pentru preluarea gazului de la ţărmul Mării Negre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Câți bugetari numără România. Numărul lor a scăzut

Numărul lor a scăzut în februarie și, iată, s-a mai...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel