"În şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobată schema de minimis privind programul de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare. Este vorba despre un program ce, iată, acum este încadrat în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român. Astfel, Executivul asigură toate resursele bugetare necesare pentru schema de ajutor de minimis de până la 200.000 de euro pentru fiecare investiţie în modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare din România, o schemă de ajutor ce va fi operaţionalizată printr-o hotărâre de Guvern, astăzi fiind vorba despre un memorandum", a declarat Barbu, la Palatul Victoria.
El a adăugat că măsura adoptată va contribui la dezvoltarea sectorului turistic balnear, precum şi la valorificarea potenţialului în domeniu şi la identificarea mijloacelor de promovare a factorilor naturali de cură utilizaţi în staţiunile de profil.
Citește și: România poate concura cu destinații celebre pentru turismul balnear. De ce nu se întâmplă acest lucru
"Schema de minimis constă în acordarea unui ajutor nerambursabil, respectiv grant, în proporţie de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, se acordă până la maxim 200.000 de euro, pentru cheltuielile ce vizează activităţi economice. Va fi implementată din acest an, se va derula până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire. Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2019 - 2020, iar Guvernul estimează aproximativ 100 de beneficiari anual", a precizat Barbu.
Cheltuielile eligibile
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat care sunt cheltuielile considerate eligibile: "Construcţia, extinderea, reabilitarea de capacităţi turistice de alimentaţie publică şi cazare, capacităţilor de tratament balnear pe care le deţin, să spunem, mai multe societăţi comerciale, achiziţia de mobilier şi aparatură medicală specifică tratamentelor balneare, achiziţia de mijloace de transport persoane utilizabile exclusiv în scopuri turistice, cheltuieli privind pregătirea profesională a persoanelor cu calificări în domeniul HORECA, a persoanelor cu pregătire medical-sanitară, precum şi cheltuieli pentru locurile de muncă nou create pentru personalul cu pregătire medical-sanitară".
Potrivit unui comunicat al Guvernului, bugetul alocat schemei de minimis este de 130 milioane de euro anual.
"În proiectul de buget pentru anul 2019, pentru această măsură, s-au propus credite de angajament de 400 milioane lei şi credite bugetare de 80 milioane lei", se arată în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...