Comisia Europeană a prezentat în martie o propunere de alocare a 1,5 miliarde de euro pentru a stimula guvernele UE să facă achiziții de apărare în comun de la firmele europene pentru a încuraja industria să își mărească capacitatea.
Multe țări europene au crescut cheltuielile pentru apărare după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022. Dar Comisia Europeană a estimat că Europa are nevoie de investiții suplimentare de aproximativ 500 de miliarde de euro în domeniul apărării în următorul deceniu.
Oficialii au afirmat, de asemenea, că industria de apărare a Europei este prea fragmentată și rămâne în urmă în ceea ce privește inovarea.
Propunerea Comisiei Europene, care urmează să fie pusă în aplicare în perioada 2026-2027 în cazul în care va fi aprobată, este cel mai vizibil efort de până acum al UE de a stimula investițiile în sectorul de apărare.
Curtea Europeană de Conturi este sceptică
Dar Curtea Europeană de Conturi a declarat că finanțarea programului „ar putea să nu fie pe măsura obiectivelor declarate”.
„Există riscul ca resursele limitate ale UE să fie dispersate într-o gamă largă de proiecte care ar putea să nu aibă un impact semnificativ la nivelul UE”, a afirmat Curtea Europeană de Conturi într-un aviz scris privind planul de creștere a companiilor de apărare europene.
De asemenea, executivul european a afirmat că orizontul de timp pentru proiectele la scară largă ar depăși probabil doi ani.
Prea puțini bani
Oficialii Comisiei au recunoscut anterior că nivelul actual de finanțare este redus, dar au insistat că merită să se stabilească un cadru juridic pentru a încuraja o cooperare mai strânsă, urmărind în același timp să obțină mai multe fonduri în următorul buget pe termen lung al UE.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a desemnat domeniul apărării drept o prioritate absolută.
Ea l-a numit pe Andrius Kubilius, fost prim-ministru lituanian, în funcția de prim comisar pentru apărare al UE și l-a însărcinat cu elaborarea unei cărți albe privind viitorul apărării europene.
Rusia amenință
Confruntarea actuală dintre Rusia și Occident cu privire la Ucraina este fără precedent în istorie, iar o greșeală ar putea duce la o catastrofă, a declarat joi un diplomat rus de rang înalt.
Războiul din Ucraina, care durează de 2 ani și jumătate este cel mai mare război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Diplomații ruși au invocat tensiunile cu cele din timpul crizei din 1962, când superputerile Războiului Rece au fost cel mai aproape de un război nuclear, după ce Moscova a amplasat în secret rachete în Cuba.
Dar ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov a declarat joi reporterilor: „Ceea ce se întâmplă nu are analogii în trecut”.
Ryabkov, care supraveghează controlul armelor și relațiile cu America de Nord, a declarat reporterilor la Moscova că pericolul unei ciocniri armate între puterile nucleare nu ar trebui subestimat.
„Ne mișcăm pe un teritoriu militar și politic neexplorat”, a spus el.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy îndeamnă de luni de zile aliații Kievului să permită Ucrainei să lanseze rachete occidentale, inclusiv cu rază lungă de acțiune, în Rusia, pentru a limita capacitatea Moscovei de a lansa la rândul ei atacuri.
Președintele Vladimir Putin a declarat la 12 septembrie că această aprobare ar însemna „implicarea directă a țărilor NATO, a Statelor Unite și a țărilor europene în războiul din Ucraina”.
Șeful de la Kremlin a modificat doctrina nucleară a Rusiei pentru a da Rusiei un prag ușor mai scăzut pentru utilizarea acestor arme ca răspuns la o asemenea situație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...