A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
”Cred că suntem deja la fundul sacului din perspectiva deficitului bugetar și al datoriei publice, pentru că inclusiv Standard & Poors ne anunța acum două zile un lucru îngrijorător”, a subliniat de la bun început invitatul jurnalistului Mihai Ciobani.
O misiune imposibilă
Și anume, a explicat Adrian Negrescu: ”Chiar dacă menține ratingul României la prima treaptă deasupra categoriei ”junk”, adică gunoi, agenția de rating avertizează asupra acestui deficit bugetar, care este marea problemă de acum a României. Un deficit bugetar care după primele trei luni de zile este undeva la 6,1, în condițiile în care noi ne-am asumat ca, până la sfârșitul anului, să avem un deficit de aproximativ 5%. Este o misiune aproape imposibilă în momentul de față să mergi pe această perspectivă de 5% deficit bugetar așa cum ne-am asumat în fața Comisiei Europene, iar din această perspectivă, toate semnalele agențiilor de rating, ale investitorilor străini sunt din ce în ce mai îngrijorătoare.
Aproape 900 de miliarde de lei
De ce? Pentru că cei mai mulți investitori care cumpără, până la urmă, titluri ale statului români, își manifestă îngrijorarea cu privire la ritmul tot mai alert de împrumuturi pe care statul român le face. Ne împrumutăm cu o viteză incredibilă, de am dus datoria publică de la 400 de miliarde de lei, cât era acum trei ani de zile, la 800 de miliarde, iar în acest an este foarte posibil să trecem de 900 de miliarde de lei datorie publică, într-un an în care, într-adevăr, din perspectivă electorală, cheltuielile se vor afla în prim plan”, a precizat analistul financiar.
Asta este marea problemă
Unde se duc toți aceți bani? Din păcate nu la investiții, a răspuns prompt Adrian Negrescu. În opinia sa, ”aceasta este marea problemă a României și de aceea marii investitori străini, inclusiv S&P, Moodys și celelalte agenții trag un semnal de alarmă privind situația de la București, pentru că dacă ne-am fi împrumutat pentru investiții, pentru a construi drumuri, rețele de cale ferată, spitale, pentru a crește, practic, bunăstarea acestei populații, ar fi fost un lucru pozitiv. În ultimă instanță, toate țările din această lume s-au dezvoltat prin împrumuturi. De aceea au ajuns, unele dintre ele, să aibă datorii mai mari decât PIB-ul național. Din păcate, noi ne împrumutăm pentru pensii, pentru salarii și cheltuielile statului. Gândiți-vă că, în momentul de față, din ceea ce încasează statul din taxe și impozite mai mult de 90% sunt cheltuieli sociale. Practic statul, din taxele și impozitele luate de la noi dă cei mai mulți bani pe salarii, pensii, cheltuieli sociale. În aceste condiții te întrebi de unde bani pentru investiții.
Nu ar fi fost deloc investiții
Dacă nu ar fi fost fondurile europene, iar aici fac o paralelă directă cu deficitul bugetar, dacă nu ar fi fost fondurile europene, repet, nu s-ar mai fi făcut investiții în România, în momentul de față. 70% până la 80% din investițiile statului se fac, în momentul de față, cu bani europeni. În cazul în care Comisia Europeană va constata că România nu se ține de acest parcurs legat de deficitul bugetar, practic de ținerea în frâu a acestui deficit bugetar - care înseamnă diferența dintre cheltuielile statului și încasările taxe, impozite și venituri nefiscale -, ar putea să ne înghețe, la un moment dat, fondurile europene”, a atras atenția analistul Adrian Negrescu.
Aflați mai multe detalii AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...