BVB: Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu 81,57% într-o săptămână
Indicele principal al BVB, BET,...
În prim-plan se află comportamentul membrilor OPEC+ și politica lui Donald Trump, care vor fi atent monitorizate.
Performanțele petrolului în 2024
Anul 2024 nu a fost unul memorabil pentru piața petrolului. Prețurile „aurului negru” au rămas în urma performanțelor spectaculoase ale piețelor de acțiuni.
Potrivit Deutsche Bank, barilul de Brent, considerat referința internațională, a încheiat anul 2024 cu o scădere de 3,1%, marcând astfel al doilea an consecutiv de declin. În schimb, WTI, principalul contract american, a avut o ușoară creștere de 0,1%.
După un început de an promițător, susținut de tensiunile din Marea Roșie, care au generat îngrijorări privind aprovizionarea, cotațiile au scăzut treptat până în octombrie. Ulterior, acestea s-au stabilizat într-o marjă restrânsă de prețuri. În plus, situația economică din China, cel mai mare importator de petrol din lume, a influențat negativ piața. Cererea globală de petrol este estimată la aproximativ 100 de milioane de barili pe zi, în timp ce China a importat 11 milioane de barili zilnic în 2023.
Ce ne așteaptă în 2025?
Spre deosebire de acțiunile americane, unde există un consens clar pentru creștere, opiniile analiștilor privind petrolul sunt mai variate. Cu toate acestea, potențialul de creștere pare limitat.
Experții băncii Citi se numără printre cei mai pesimiști în privința prețurilor petrolului. Conform estimărilor, barilul de Brent ar putea ajunge la 60 de dolari și ar putea rămâne la acest nivel din cauza unui surplus de producție.
Un punct cheie pentru piață rămâne comportamentul OPEC+, care reunește țările membre OPEC și aliații acestora. Există riscul ca acest cartel să decidă creșterea semnificativă a producției.
În prezent, OPEC+ menține o abordare prudentă. În decembrie 2024, membrii cartelului au hotărât să extindă reducerea producției de 2,2 milioane de barili pe zi până în martie 2025, cu posibilitatea de a prelungi aceste reduceri pe 18 luni, față de 12 luni anterior.
Surplusul de ofertă: un scenariu probabil
Chiar dacă OPEC+ nu mărește semnificativ producția, Bank of America anticipează o scădere a prețurilor în 2025. Barilul de Brent este estimat la 65 de dolari în medie, în scădere față de nivelul actual de 79 de dolari. Creșterea producției din partea Statelor Unite, Braziliei, Canadei și Guyanei este estimată la 1,4 milioane de barili pe zi, ceea ce ar putea genera un surplus de 800.000 de barili zilnic.
Deutsche Bank, Gunvor și Trafigura estimează și ele un excedent de ofertă, variind între 400.000 și un milion de barili pe zi în 2025.
În schimb, UBS este mai optimistă, considerând că piața va fi echilibrată între cerere și ofertă. Banca elvețiană estimează un preț de 80 de dolari pe baril pentru Brent în acest an.
Donald Trump: o incertitudine majoră
Un alt factor ce influențează piața petrolului este politica lui Donald Trump, care va reveni la Casa Albă pe 20 ianuarie 2025. Deciziile sale ar putea avea atât efecte pozitive, cât și negative asupra prețurilor.
Pe de o parte, sancțiunile impuse producătorilor precum Iran sau Venezuela ar putea crește prețurile. De exemplu, sancțiunile recente ale SUA asupra „flotei fantomă” a Rusiei au generat o creștere a cotațiilor, având în vedere că aceasta transporta 1,7 milioane de barili pe zi.
Pe de altă parte, măsurile protecționiste, cum ar fi tarifele vamale, ar putea slăbi economia globală și implicit cererea de petrol. Cu toate acestea, UBS consideră că prețurile petrolului rămân factorul decisiv pentru producția americană, în ciuda retoricii politice.
Astfel, anul 2025 se anunță unul provocator pentru piața petrolului, cu mulți factori de incertitudine care pot influența semnificativ evoluția prețurilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele principal al BVB, BET,...
Tanczos Barna a menționat că au...
În cadrul unei conferințe...
Prețul carburanților continuă să crească.
Cu doar câteva zile înainte de...
Analiștii au opinii divergente...
Sunt datele Ministerului Finanțelor.
Prețurile la aur au urcat, în timp ce dolarul și...
Ungaria încheie o președinție...
Zborul inaugural al rachetei...
Ministrul Mediului, Mircea...
Grupaj de știri.
Este estimarea Comisiei Naționale de Strategie și...
Nu mai există atractivitate...
China și-a construit o reputație solidă în explorarea...
Apărarea, energia, resursele...
Renault a surprins anul trecut...
Decizia vine în urma unei...
Uniunea Europeană reunește țări cu istorii, structuri...
China face un pas înainte în cursa înarmărilor,...
Decizia vine la doar trei zile după ce compania a...
Donald Trump și-a teiterat...
Totul trebuie să se rezolve în...
Discounturile la aur au crescut...
Grupaj de știri.
Sebastian Burduja a anunțat că...
Cursul valutar rezultat din...
Agenția de știri Mediafax și-a...