Barometru: Ianurie, a doua lună de contracție a activității din industrie

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Concluzia unui studiu SNSPA și IRSOP
Concluzia unui studiu SNSPA și IRSOP
Activitatea din industrie a intrat, în ianuarie 2020, în a doua lună de contracţie, în condiţiile în care cererea rămâne slabă şi influenţează negativ volumul producţiei şi ocuparea forţei de muncă, potrivit rezultatelor Barometrului Industriei din România, întocmit de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi IRSOP, dat publicităţii miercuri.

De asemenea, costurile au înregistrat un salt atingând nivelul cel mai ridicat din ultimele 11 luni, comenzile pentru export sunt la limita dintre creştere şi contracţie, în timp ce managerii continuă să creadă într-o redresare a activităţii peste 6 luni.

Conform documentului, comenzile noi au lipsit în mare măsura şi în luna ianuarie, iar indicatorul nu a reuşit să depăşească 42 de puncte în zona de contracţie. "Comenzile pentru export au depăşit parţial criza din decembrie urcând de la 32 la 51 de puncte. Totuşi, cererea externă rămâne slabă şi mai ales instabilă. Importurile de materii prime au crescut de la 45 în decembrie la 51 în ianuarie, în contextul înviorării parţiale a comenzilor la export", menţionează rezultatele barometrului industrial.

În ceea ce priveşte volumul producţiei, acesta a rămas în contracţie la 42 de puncte, cu numai două puncte mai mult decât în luna decembrie. Stagnarea producţiei în zona de contracţie demonstrează capacitatea extrem de slabă a cererii de a restarta creşterea în industrie la început de an. Stocurile s-au contractat şi mai mult coborând de la 47 de puncte în decembrie la 44 în ianuarie", spun autorii barometrului.

Potrivit sursei citate, politica de ocupare a forţei de muncă arată tendinţe clare de restrângere. "Deşi se confruntă cu o cerere slabă, managerii preferă să păstreze locurile de muncă în speranţa redresării semnificative în lunile viitoare", arată documentul.

Citește și Angajatorii români au nevoie de forță de muncă. Planuri pentru 2020

De asemenea, costurile de producţie au crescut brusc de la 64 în decembrie la 72 în ianuarie, iar principalii factorii au fost activitatea scăzută şi subocuparea prelungită a salariaţilor. Preţurile încasate de firme pentru produsele lor au rămas stabile la 54 de puncte faţă de 55 în decembrie, dar ecartul dintre preţuri şi costuri a crescut de două ori, de la 9 puncte în decembrie, la 18 puncte în ianuarie.

În privinţa aşteptărilor, Barometrul Industriei din România arată că indicatorul global de încredere a managerilor în revigorarea activităţii peste 6 luni a crescut de la 70 de puncte în decembrie la 72 în ianuarie. "Aşteptările tind să crească întotdeauna la începutul anului. În ianuarie 2019 au crescut cu 5 puncte faţă de decembrie. În 2020 au crescut numai cu 2 puncte. Managerii îşi formează aşteptări optimiste pe baza variaţiei sezoniere a activităţii industriale şi în mai mică măsură pe baza semnalelor economice curente", se mai spune în document.

Barometrul lunar al industriei din România prezintă situaţia la zi şi apare în circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate. Raportul este realizat pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste nouă angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 19-24 februarie 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel