Bătălia pentru Antarctica aruncă în luptă sute de milioane de dolari
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Unii vor doar explorare, alții vor doar exploatare
Unii vor doar explorare, alții vor doar exploatare
Sute și sute de milioane de dolari investiți cu un scop precis: acela ca această parte a lumii să rămână o zonă a științei, lipsit de conflicte. 

Autoritățile de la Canberra au aprobat recent un plan de investiții în valoare de 800 de milioane de dolari australieni, bani care vor fi folosiți pentru a îmbunătăți și perfecționa precesul de explorare a  "Continentului Alb". Nu este doar un program de mediu, ci și unul strategic ce vine într-un moment în care China și Rusia sunt din ce în ce mai prezente în această zonă.

Rușii nu sunt interesați doar de Ucraina. Într-un mod mai discret, este adevărat, Antarctica se află în centrul rivalităților geostrategice dintre Rusia, dar mai ales dintre China și Australia, care revendică 42% din acest teritoriu. Guvernul australian tocmai a anunțat un vast program de investiții în valoare de 800 de milioane de dolari australieni pentru următorul deceniu (500 de milioane de euro), al cărui scop oficial este conservarea teritoriului și o mai bună cunoaștere a ecosistemelor de pe "Continentul Alb", relatează canalul american ABC News.

Programul prevede inclusiv introdecerea în servicu a patru elicoptere cu autonomie de zbor de 500 de kilometri, ce pot fi lansate de pe noul spărgător de gheață australian "Nuyina", permițând accesul în zone din Antarctica care nu au fost niciodată explorate.

Cursa înarmărilor

"Banii pe care îi investim în flote de drone, elicoptere și alte vehicule ne vor permite să explorăm zone din interiorul Antarcticii de Est pe care nicio țară nu a reușit să le atingă până acum", a declarat premierul Scott Morrison.

Anunțul vine în contextul în care China își extinde activitățile și în zone deosebit de greu accesibile. De la semnarea Tratatului Antarcticii în 1959, revendicările teritoriale sunt în mod normal înghețate și sunt permise doar activitățile pașnice. "Trebuie să ne asigurăm că Antarctica rămâne un loc al științei și al conservării, lipsit de conflicte și protejat de exploatare", a declarat guvernul australian.

China susține că desfășoară doar operațiuni științifice în regiune, dar mai mulți experți avertizează asupra utilizării tehnologiilor cu dublă destinație, inclusiv a drone ce pot fi utilizate inclusiv în scop militar, dar și civil. 

Anunțul guvernului australian "ar putea încuraja Rusia și China să își îmbunătățească propriile tehnologii cu dublă utilizare într-un fel de cursă a înarmării", avertizează un expert în strategie de la Universitatea Deakin. Încă un conflict geopolitic ar putea apărea rapid în această zonă îndepărtată și râvnită.

Citește și New York și Miami, în pericol să dispară! NASA confirmă: Vine POTOPUL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...


pixel