Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Senatorul Florin Cîțu (PNL) a depus un proiect de lege care, în teorie, ar trebui să soluționeze aspectele de neconformitate ale Legii BNR cu Tratatul Uniunii Europene în vederea intrării României în zona euro. Pe de altă parte, proiectul conține și prevederi care ar întări independența Băncii Naționale față de deciziile venite din mediul politic.
Astfel, este modificat alineatul 9 al articolului 33 din Legea BNR care prevede că revocarea membrilor CA al Băncii Naționale poate fi atacată, în 15 zile de la publicarea hotărârii de revocare în Monitorul Oficial, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Acum însă liberalii propun ca atacul în justiție al revocării să se facă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Citește și: Dosarele Securității verificate iar. Isărescu și Ciorbea, printre cei vizați
De asemenea, este abrogat alineatul 10 al aceluiași articol care dădea dreptul ministrului de Finanțe sau unui secretar de stat din MFP de a participa, fără drept de vot, la ședințele Consiliului de Administrație ale BNR. Astfel, Guvernul își pierde și statutul de observator la deciziile băncii centrale.
Liberalii propun și abrogarea ultimelor două alineate ale articolului 8 care impunea băncilor ca rezervele minime obligatorii în valută se pot constitui doar în valută. Astfel, pe viitor aceste rezerve se vor putea constitui și cu echivalentul lor în lei.
Pe de altă parte, este modificat și articolul 26 care se referă la protejarea contra riscului sistemic în sectorul bancar. Astfel, în circumstanțe excepționale, băncile se puteau împrumuta de la Banca Națională depunând ca garanție titlurile de stat sau depozitele lor de la BNR. Acum aceste credite excepționale pot fi luate pe durata a maxim 90 de zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...